u nas też babcie chciały nauczyć małego na rękach, a ja powiedziałam, ze absolutnie, bo jak będzie ważył 8-10kg to sobie z nim nie poradzę. I teraz mamy tak: po jedzonku mamy jakieś 45minut aktywności, tzn np. zmieniamy pieluszkę, przebieramy małego, kąpiemy, gadamy do niego, nosimy na rączkach, tańczymy lub czasem jak nie mam czasu zbyt dużo to sobie leży w bujaczku i słucha muzyki, No a po tym czasie już jest dość mocno zmęczony zazwyczaj (chociaż od czasu do czasu potrzebuje godzinki lub półtorej na aktywność) no i potem owijamy go ściśle w kocyk, smoka w buźke. Chwilę go poprzytulam, a potem kładę do kołyski. On czasem popiskuje, więc go klepię lekko po pleckach, że jestem przy nim. I jakieś 10-15minut i odpływa sobie, czasem nawet szybciej. Potrafi spać godzinkę, dwie, a czasem nawet trzy. Ale cycki zdążą się napełnić. Wprowadzaliśmy to ok. dwóch dni, ale się udało , bo wcześniej trzeba było nim mocno bujać, żeby zasnął, a też przecież wiecznie w kołysce spać nie będzieTatuś nauczył na rączkach i miałam przerabane bo po karmieniu odbicie i dopóki nie zasnął to na rękach...czasem nawet dobrą godzine. Jak odkładałam to darł się jakby go obdzierano ze skóry. Dzisiaj go odłożyłam...krzyk niemiłosierny..włączyłam karuzele i nic ale wyszłam z pokoju...płakał jakieś 10 minut i się uspokoił..,..teraz lezy grzecznie i przysypia przy karuzeli.
A co do ulewania, to właśnie mój maluch jest strasznie aktywny. Na okrągło się rusza, nie umie poleżeć chwili spokojnie. Pewnie dlatego od czasu do czasu mimo odbeknięcie mu się uleje
U nas nocka super! Bo teraz przed nocką dłużej go męczymy. Nie pozwalamy mu zasnąć jakąś godzinkę półtorej. Potem karmienie, potem kąpiel no i owijamy w kocyk i spaćku. A w nocy przez sen go karmię, tak żeby się nie rozbudził, nie przewijam (no chyba że jest naprawdę urąbany) i śpi ślicznie, tylko raz się budzi ok. godziny drugiej na jedzonko . Dziś to tak szybko usnął, że nie mogłam go dobudzić do drugiego cycka i spał na wpół głodny hehe
[ Dodano: 02-09-2011, 07:19 ]
zirafka śliczna jest Twoja Maja