może warto porozmawiać z dzieckiem i zapytać wprost dla czego nie chce nosic okularów i dopiero później zacząć szukać sposobu na przekonanie go.
a ja nie widzę niczego złego w powiedzeniu dziecku prawdy, że jeśli nie będzie nosił okularów to wzrok będzie mu się pogarszał bo taka jest kolej rzeczy jeśli zaniedbuje się swoje zdrowie... i nie uważam tego za mało kreatywny pomysł i nie porównujmy tego do wmawiania dziecku , że jak nie będzie nosił okularów to :
przyjdzie zła baba i Cię ukradnie mamie
- nawet nie wiem skąd taki pomysł mógłby przyjść komuś do głowy.. chyba tylko nie poważnej osobie bez wyobraźni...
najlepiej jest porozmawiać z dzieckiem i wyciągnąć z tej rozmowy wnioski czego dziecko oczekuje , może właśnie wystarczy aby potraktować go poważnie i pozwolić mu np. wybrać sobie oprawki, kilka komplementów na temat jego wyglądu w okularach tez nie zaszkodzi
[ Dodano: 01-10-2011, 09:01 ]
a dobra alternatywa dla okularów to również soczewki kontaktowe..
wpisz w google "czy soczewki kontaktowe dla dzieci to dobry pomysł" i powinno wyskoczyć Ci parę artykułów na ten temat... ja osobiście czytałam jeden z nich i soczewki są dobrym rozwiązaniem nawet dla dziecka, zwłaszcza jeśli nie czuje się komfortowo w okularach a musi je nosić..
oczywiście jeszcze zalezy ile to dziecko ma lat.. bo nic nie napisałaś na ten temat dla tego moje wypowiedzi raczej odnoszą się do dziecka w wieku szkolnym (podstawówka)