hej dziewczyny
witam z kawusią
ledwo was doczytałam
myslałam zę pustki bedą
hehe
moja koleżanka dziś urodziła córkę
bedzie chodziła do przedszkola razem z moim Konradkiem hehe
oj z tymi dobrymi radami róznie bywa, trzeba mieć wyczucie bo czasem dobre rady moga sie przydać
ważne zeby je dobrze "przefiltrować"
i z motłochu wybrać rzeczy przydatne
co do dźwigania główki, mój Konradek też podnosi i już się boję, wolałabym zeby jednak nie podnsił
dla nas to oznacza powtórkę z rozrywki
w przyszłym tygodniu podejde do pediatry zapisać sie na bioderka to wezme skierowanie do neurologa
pisałam wam ze Maja miała wzmozone napiecie mieśniowe?
chodziłyśmy na rehabilitację do ośrodka
objawy to własnie wczesne podnoszenie główki, przykurcz rączek, zaciskanie piąstek nawet podczas ssania piersi i kąpieli (powinny byc luźne), krzyżowanie nóżek, prostowanie ciała, prostowanie nóżek, ogólna sztywnosc noworodka, odchylanie główki w tył
jeśli objawy nie mijają do max 3 miesiecy to powinno sie zrobić badanie u neurologa i usg główki bo moze to świadczyć o obniżonym napieciu osiowym i wzmożonym napieciu mięśniowym
wiec ja już panikuję jak mały ma choć jeden taki objaw
i już dzis wiem ze pójde to sprawdzic, choćby prywatnie
na szczescie znam fajnych dwóch lekarzy do których z Mają chodziłam
[ Dodano: 08-10-2011, 11:51 ]
dla dzieciaczków za kolejne tygodnie i miesiace
co do opieki tatusiów - ja właśnie przy Majce posłuchałam mojej kochanej koleżanki Asiuni
za co ją kocham niezmiernie
i pomimo iz nosiło mnie zeby Przemkowi zwrócić uwage "nie tak, urwiesz jej rękę, złamiesz jej nogi" hehhe
to zaciskałam zęby i odwracałam głowę
dzięki temu miał szanse nauczyć sie wszystkiego sam, od pierwszego dnia kapał Majkę i zostało tak do dziś, ja ją kąpię tylko jak Przemka nie ma w domu
i myje głowę
dzieki temu Przemek od początku wie co i jak zrobić i gdzie co leży
jedyne czego nie robi to przewijanie kupy- brzydzi sie bardzo wiec jak jestem w domu to ja przewijam, teraz jak mam małego przy cycu a Majce sie zdarzy w pampa zrobić to on przebiera kupe bo musi
i w nocy nie wstaje do Majki
on pracuje i ja to szanuje, wiem ze musi być wyspany do pracy bo jego błędy mogą nas drogo kosztować
zresztą jak wraca do domu albo jak ma wolne to pomaga mi we wszystkim
więc noce to moja broszka
[ Dodano: 08-10-2011, 11:56 ]
Mnie się ten pomysł bardzo podoba ale boje się że wtedy dziecko nauczę że jest noszone i potem będzie problem by samo zasypiało .
nic bardziej błędnego
Majkę nosiłam i młodego też zamierzam od dziś, wyjełam już chustę
Maja noszona była bo płakała, przez te napiecie wszystko ją bolało, i wogóle, ulgą dla niej było wtulenie sie w mamusie i usłyszenie bicia serca, a ta pozycja którą wkleiłam jest cudowna i łatwa bo można ją wiazać "z przewijaka"
a Maja zasypiała w łózeczku jak anioł
wystarczyło ją odłozyć
z młodym gorzej
trzeba sie nagimnastykować
ale dajemy radę
wczoraj odkłądaliśmy go na zmiane z Przemkiem 12 razy
cwaniak
[ Dodano: 08-10-2011, 11:59 ]
Pati i Jula czekamy az u was ruszy
a szczerze to zauważyłam pewną zbieżność
do mnie smska pisała Kwiatunio, i mnie pociągneła na porodówke chyba
ja pisałam do Izy