NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka

POMOCY!! Renta Rodzinna!!

12 paź 2011, 13:29

Dzisiaj urzad niemiecki zakomunikowal mi, ze potrzebuja pismo odmowne, ze dziewczynkom nie nalezy sie renta rodzinna po zmarlym ojcu. Wiem, ze sie nie nalezy, bo pytalam w ZUSie, ale Niemcy chca to na pismie :ico_olaboga:
Wiem, ze musze zlozyc wniosek rp cos tam, tylko nie wiem skad wziac potrzebne dokumenty??
USC powiedzialo, ze na akt urodzenia dziewczynek wydadza mi jego akt zgonu, ale co dalej??
Przeciez ja prawie nic o nim nie wiem..
Pomozcie, co dalej??

mal
Wodzu
Wodzu

12 paź 2011, 19:24

NowaSejana, na pewno trzeba przedstawić wszystkie lata pracy a więc trzeba mieć umowy a najważniejsze kiedy ustani raz wpłynęła składka zusowska przed zgonem ojca dzieci .....najlepiej byłoby jakbyś się skontaktowała z jego byłą żoną ,może ona będzie mogła pomóc ...poza tym najlepiej byłoby jakbyś sama albo twoja mama porozmawiała z panią z ZUS i tam przedstawiła sprawę i co można zrobić w takiej sytuacji w jakiej się znalazły dzieci ...wiem że istnieje tez zależność pomiędzy latami pracy a metryką....ale taką informację otrzymasz w odpowiedzi na pismo które wcześniej trzeba złożyć
bo jesli wiesz gdzie on wcześniej pracował to można pisać do archiwum o wydanie papierów albo skontaktować se z jego byłymi pracodawcami gdzie takie dokumenty można zdobyć ...
ZUS musi mieć jakiś punkt zaczepienia by móc wydać jakąś decyzję.....
a USC rzeczywiście na twój wniosek wyda akt zgonu ,nie pamiętam tylko czy czegoś tam nie płaci się

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 paź 2011, 08:02

mal, akt zgonu to jedyny dokument jaki moge otrzymac, o calej reszcie nic a nic nie wiem :ico_olaboga: watpie, zeby jego zona w czymkolwiek mi pomogla.
Moze udaloby mi sie jakos naklonic pania z ZUSu, zeby mi odrazu wystawili decyzje odmowna, bo nie jestem w stanie dolaczyc tych innych papierow, bo poprostu on byl dla mnie zupelnie obcy, w sumie nic o nim nie wiem

mal
Wodzu
Wodzu

13 paź 2011, 11:20

NowaSejana, a tamte dzieci mają po ojcu rentę ?
bo jeśli tak to warto z tamtą kobieta pogadać ,w ogóle pogadaj nic przecież nie tracisz a możesz jedynie zyskać tzn twoje dziewczynki

jeszcze może z jakimś prawnikiem byś porozmawiała co należy w takiej sytuacji zrobić :ico_sorki:
moja sąsiadka była w identycznej sytuacji co ty ,wygrzebała jego papierzyska spod ziemi ale nic nie dostała bo nie spełniała warunków by otrzymać rentę dla dziecka
wydaje mi się że jak nie przedstawisz jego stażu pracy to nie dostaniesz żadnego papierku bo na jakiej podstawie skoro nie istnieje w ich ewidencji :ico_sorki:
ale spróbuj może a nuż się uda uzyskać tobie to o co chodzi :ico_sorki:
pogadaj z panią w ZUSie może po pesel-u dojdą czy on gdzieś pracował :ico_sorki: tzn podając jego dane z peselem

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 paź 2011, 12:20

mal, zebym ja ten jego pesel przynajmniej miala :ico_olaboga:
a z nia raczej nie pogadam, ona zawsze cieta na mnie bylo masakrycznie...
no i w koncu faceta mi odebrala, bo to on do niej odszedl jak w ciazy bylam...
no i z zagranicy ciezko mi cokolwiek zalatwic, jak juz to telefonicznie...
wypisze ten wniosek tyle ile umiem i powiem mamie, zeby sie z tym przeszla i ublagala ta pania o decyzje odmowna :ico_oczko:

mal
Wodzu
Wodzu

13 paź 2011, 12:37

NowaSejana, działaj bo póki co nic nie tracisz a mogą dziewczynki zyskać

inezka
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

13 paź 2011, 17:22

mal, zebym ja ten jego pesel przynajmniej miala :ico_olaboga:
a z nia raczej nie pogadam, ona zawsze cieta na mnie bylo masakrycznie...
no i w koncu faceta mi odebrala, bo to on do niej odszedl jak w ciazy bylam...
no i z zagranicy ciezko mi cokolwiek zalatwic, jak juz to telefonicznie...
wypisze ten wniosek tyle ile umiem i powiem mamie, zeby sie z tym przeszla i ublagala ta pania o decyzje odmowna :ico_oczko:
nie sadze,aby cos tym sposobem cos zalatwila,by mama ublagala decyzje odmowna,bo po pierwsze pani przy okienku na informacji,przyjmujaca wniosek, ona tylko przyjmuje i rejestruje,a pozniej wnisoek idzie do osoby ktora zajmuje sie ta sprawa w rejonie np. od renty rodzinnej lub od miejsca zamieszkania tej osoby, pozniej dopiero albo od razy jest podejmowana decyzja jak sa wszystkie wystarczajace dokumenty lub pisze o uzupelnienienie, a wydanie decyzji jest pewnie 14 czy 30 dni, od reki nic nie zalatwi sie, mozna prosic ewentualnie o szybkie rozpatrzenie,ale nie wiem czy cos pomoze
jak jego zona skladala o rente to tam sa juz wszystkie chyba zlozone swiadectwa pracy,bo bez nich nie rozpatrza pozytywnie wniosku, i pewnie wnisoek do renty dziewczynek bedzie dopiete do teczki ex, co juz bedzie wniosek jego zony

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 paź 2011, 18:25

inezka, on wlasnie przepracowal moze legalnie tylko rok, wiec jego zona tez nic nie dostanie. Ja potrzebuje tylko odmowny wniosek

inezka
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

13 paź 2011, 19:13

inezka, on wlasnie przepracowal moze legalnie tylko rok, wiec jego zona tez nic nie dostanie. Ja potrzebuje tylko odmowny wniosek

no wiadomo w takim przypadku bedzie odmowa,ale niestety procedura jest taka,ze od reki tego sie nie zalatwi

mal
Wodzu
Wodzu

13 paź 2011, 20:00

NowaSejana, nawet by dostać odmowę to musi być podstawa do tego :ico_oczko:
no nic trzeba czekać co powiedzą w ZUSie :ico_sorki:
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, 11:05 przez mal, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Prawo, praca i polityka”