a czym sie rozni wzmozone napiecie od oslabionego??
Moja mala nawet nie wie, ze ma stopki jak ja biore pod paszki to daje nogi do gory
wytłumacze na chłopski rozum, jeśli dziecko ma wzmożone (czyli podniesione napięcie) to jest napięte, sztywniejsze w tej partii, np. zaciska piąstki, odgina mocno głowę do tyłu, ma wzmożone odruchy. jeśli ma osłabione napięcie to jest "lejące", np. obniżone napięcie centralne - dziecko ma problemy z siedzeniem, kiwa się na boki, w tył w przód, ma wiotkie mięśnie brzucha i grzbietu, jeśli ma obniżone napięcie w nóżkach, długo może nie chodzić, stawiany na nóżkach może mieć problem z utrzymaniem nóżek wyprostowanych (uginające się w kolankach, a stopy niepoprawnie ustawiające się na podłodze a w zasadzie nie ustawiające się wcale) - dziecko jest po prostu "luźne" w patrii ciała z osłabionym napięciema czym sie rozni wzmozone napiecie od oslabionego??
to nie musi nic znaczyć, mój Krystian też tak czasami robi a już chodzi, nie stawiaj jej na nóżkach bo jest o wiele za wcześnie, pionozacja maluszka powinna odbywać się stopniowo tak jak powinien się odbywać prawidłowy rozwój, można wspomagac ale nie nalezy wyprzedzać ani poganiaćjak ja biore pod paszki to daje nogi do gory
dziecko które nie siedzi samodzielnie nie powinno być podnoszone pod same paszki, znowu kłania się niepotrzebne podnoszenie napięcia... powinno się podnosić dziecko z pozycji leżącej podpierając kręgosłup i głowę i pupę (nawet jeśli dziecko stabilnie trzyma główkę) bardzo ważne jest prawidłowe podnoszenie dzieckajak ja biore pod paszki
ja myślę, że lekarz będzie na pewno najbardziej kompetentną osobą w tym temacie, moje posty możesz jedynie traktować jako uzupełnienie informacji, ja nie postawie diagnozy bo nie jestem lekarzem, nie znam sytuacji rozwojowej w jakiej jest Twoja córka więc oczywiście polecałabym wizytę u specjalisty, być może zupełnie nic sie nie dzieje ale to jedynie lekarz może to stwierdzić, ja jednak skłaniałabym się ku wizycie u neurologa i fizjoterapeuty niż u pediatry, pediatra to nie do końca najlepsze wyjście, przynajmniej nie każdy, ja byłam u trzech lekarek z Krystianem i kazda twierdziła, że zostawiłaby go w spokoju... a nasz rehabilitant stanowczo upierał się przy rehabilitacjach ( stymulacjach - dzieci zdrowe są stymulowane a niepełnosprawne rehabilitowane- tu też jest dosyć istotna różnica, jeśli spytasz o rehabilitacje możesz zostac źle zrozumiana więc lepiej pytać o stymulacje )NICOLA_1985, okazuje sie, ze ja o niczym nie mam pojecia
moze jak pojde do pediatry to dowiem sie czegos sensownego, bo juz nic nie wiem, czy przesadzam, czy faktycznie jest cos nie tak...
dokładnie tak nasza kopalnio wiedzy
wytłumacze na chłopski rozum, jeśli dziecko ma wzmożone (czyli podniesione napięcie) to jest napięte, sztywniejsze w tej partii, np. zaciska piąstki, odgina mocno głowę do tyłu, ma wzmożone odruchy. jeśli ma osłabione napięcie to jest "lejące", np. obniżone napięcie centralne - dziecko ma problemy z siedzeniem, kiwa się na boki, w tył w przód, ma wiotkie mięśnie brzucha i grzbietu, jeśli ma obniżone napięcie w nóżkach, długo może nie chodzić, stawiany na nóżkach może mieć problem z utrzymaniem nóżek wyprostowanych (uginające się w kolankach, a stopy niepoprawnie ustawiające się na podłodze a w zasadzie nie ustawiające się wcale) - dziecko jest po prostu "luźne" w patrii ciała z osłabionym napięciem
szkoda tylko ze na oddziałach noworodkowych nie uczą prawidłowego podnoszenia dzieci czy ubierania a powinni tak jak przystawiania do piersiizuś kazdy się uczy na błędach ale najlepiej uczyć się na cudzych hehe ja na szczęście nauczyłam się na dzieciach niepełnosprawnych w OREW-ie jak jeszcze nie miałam swoich stąd moja wiedza, a później to już życie mnie zmusiło aby zdobytą wiedzę zastosować..
oj szkoda, bo chetnie bym sie tego nauczyla, zeby wlasnym dzieciom krzywdy nie zrobicszkoda tylko ze na oddziałach noworodkowych nie uczą prawidłowego podnoszenia dzieci czy ubierania a powinni tak jak przystawiania do piersi
Wróć do „Noworodki i niemowlęta”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość