Mnie się wiele sprzętów podoba, przewijaki też, wiele moich kol mialo też takie kombajny z wanienką itd. No fajne, nawet przydatne. jakbym miała teraz pierwsze dziecko z wizją na 3 kolejne w planach to bym kupiła pewnie

Ale każdemu wg potrzeb. Poza tym tak miło i przyjemnie jest urządzać kącik/pokoik maluszka

[ Dodano: 10-11-2011, 15:19 ]
Biniu, Są też takie podkłady nieprzemakalne, ale z materiału, z ceratką pod spodem. można je prać (ja kupiłam na alledrogo). U mnie się super sprawdzały, i tak prania jest sporo, więc wrzucałam i te podkłady.
A te co pokazałaś, wzięłam 3 do szpitala pod własny tyłek na pierwszą dobę-dwie, bo bywa krwiście i pod tyłek dziecka. Potem miałam też kilka w domu. Ale nie kupiłam więcej. Wolałam te materiałowe- milsze byly.
Co do smoka, to nie jest to rzecz niezbędna jeśli dziecko tego nie wymaga.
Niektóre mają taką potrzebę ssania, że nawet jak nie są głodne "szukają" czegoś do possania.
A niektórym wystarcza cyc, najedzą się i gugają bez zatykacza. Prawdą jest, że smoczek zaburza ssanie piersi, dziecko źle chwyta, a mama się dziwi, dlaczego to tak boli ;) więc przez pierwsze 6 tyg a nawet 3 mcy warto się przemeczyć i dawać pierś na żądanie (no chyba, ze przejdziemy na flachę, to wtedy wsio ryba..).
Moje dzieciaki były 1.smoczkowy, 2. zupełnie anty-skoczkowy, 3.pół na pół- i na jej szczęście właśnie niedawno sama wywaliła smoka i nie chce więcej. Fajnie. Bo potem problemem jest dziecku odebrać

witam jeszcze raz wszystkie mamuśki, i uciekam.