martam21
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

02 gru 2011, 14:51

hello :ico_ciezarowka:

Ja mam troche przerwy bo maz musi cos zrobic na strychu wiec ja musze popilnowac filipa...a poniewaz on wlasnie w najlepsze bajke oglada to jest czas na NO:)))
A apropos to wlasnie wroclismy od lekarza rodzinnego bo choróbsko nie chce przejsc...Filip dostal antybiotyk i inhalator ....ale co do tego inhalatora to sie wstrzymam bo nie uwazam go tak na prawde za konieczny...zobaczymy....
ja tez dostala antybiotyk, o szerokim spektrum dzialania bo lekarz zgodzil sie ze mna, ze infekcja paciorkowcem moja jest calkiem powazna, bo wykryta nawet w moczu...wiec moze antybiotyk sobie z nia poradzi wiec ryzyko zarazenia dzidziusia sie zmniejsza...
a poza tym, to Mala nadal glowa w górze....no i lekarz, mówi, ze szanse na obrót maleja z kazdym dniem...nastepna wizyte mam za tydzien wiec wtedy tez sobie ja podotyka, wiec sie przekonamy co dalej robic....

Gabi,
Z tego co piszesz Ty i Martam, to mimo wszystko z polską służbą zdrowia jednak chyba lepiej, jesli o opieke chodzi w ciazy czy z dzieckiem.
wiesz, ja tak na prawde nie narzekam....jestem calkiem zadowolona...Mam klopoty z tarczyca, mój maz na poczatku tego roku mial bardzo powazne klopoty zdrowotne i lekarze baaaardzo szybko reagowali, bardzo skomplikowane i drogie badania mial robione od ręki, bez czekania....opieka ciazowa tez nie jest zla....moze nie ma tyle badan usg co w Pl, ale kobiety rodza i smiertelnosc wsród dzici nie jest ani wieksza ani mniejsza niz w Polsce...z reszta dwa badania usg to jest obecnie standard swiatowy....Mi sie wydaje, ze w Pl sie przesadza z ta opieką w czasaie ciazy....w koncu to nie choroba....prawda jest, ze maja inne podejscie i , na przyklad nie ratuja ciaz w pierwszym trymestrze , ale gdy ja mialam krwiaka stwierdzonego w 6 tc to usg mialam poptem robione co dwa tygodnie....no i znieczulenie zewnatrzoponowe jets dostepne na zyczenie, kazda rodzaca ma do swojej dyspozycji polozna, która nie moze opuscic sali....w czasie porodu z Filipkiem polozna nawet kiedy szla do toalety albo na przerwe to miala inna na swoje zastępstwo....
a opieka nad dziecmi zalezy w duzej mierze od lekarza, ktrórego sie wybierze...Ja tez mialam lekarza , z którego nie bylam zadowolona i go zmienilam...i teraz jest ok....Badania krwi mam wtedy, kiedy chcę, oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku....
Mysle, ze jestem bardziej zadowolona ze sluzby zdrowia tutaj niz kiedykolwiek bylam w Polsce....
a mieszkam tutaj ju prawie 8 lat wiec tez kawal czasu:))))
sorki, ze tak o sobie tylko:)))
ostatnio przeczytałam w necie, że po tym, jak teraz zachowuje się dziecko w brzuchu, można ocenić jego temperament po urodzeniu (mniej więcej), czyli jeśli kopie dużo i często - po narodzinach będzie wierciochem i na odwrót
to u mnie bedzie masakra, bo Mala jest zdecydowanie bardziej aktywnym dzieckiem niz Filip, a Filip po urodzeniu baaaaardzo dal nam popalic :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: Choc z drugiej strony ja wlasnie czytalam, ze nie ma zadnej korelacji miedzy zachowaniem dziecka w brzuszku i potem, po urodzeniu...
jak bym byla w PL to bym go dala na kroplowke do szpitala i to by go moze postawilo
a tu nic takiego mu nie zrobia
nawet badan z krwi nie chca bo twierdza ze nie ma potrzeby
a nie myslalas pojechac z nim do polskiej przychodni jesli Twój GP ći nie odpowiada???? albo wlasnie zmiane GP????
Jadzia, mnie strasznie szybko leciała ta ciąża, ale teraz to już nie, wydaje mi się, że się wlecze i że do świąt wieeeki całe :ico_oczko:
Ja bede pewnie w pedzie do 17 grudnia, potem koniec szkoly i mi sie zacznie dłuzyc:))) ale pocieszam sie ze moze choc wtedy bede miala szanse nacieszyc sie ciaza:))))
pierwsz ciaza, kiedy tez siedzialam w domu i nie za bardzo mialam co robic twz mi sie wlokla niesamowicie....a ta, leci jak szalona:))))

Awatar użytkownika
Jadzia
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

02 gru 2011, 15:36

Beatka moja Julka też miała laserem ,ale jeden migdał tak przerósł ścianę gardła ,ze musieli założyć jej kilka szwów bo bardzo krwawiła o czym się dowiedziałam dopiero na drugi dzień na obchodzie .Będzie dobrze :ico_sorki: rób mu jakieś przecierane zupki ,może się skusi :ico_noniewiem:

ja szperam dziś na Allegro , kupiłam sobie firany a teraz szukam może coś dla niuni fajnego wypatrzę :-D

no u mnie niby trzecia ciąża ale mam wrażenie ,że się wlecze ,przy drugiej zdecydowanie szybciej mi jakoś szło :ico_oczko: ale może dlatego ,że Julka była mała i więcej zajęć miałam.
poszłam sobie spacerkiem na ciuchy, w tamta strone fajnie, ale z powrotem to jak emerytka szłam :ico_olaboga: Byle co, a ja wykończona
masz prawo bo to już końcówka ,ja wczoraj wieczorem z M do Intermarche pojechaliśmy bo córci sięo 19 przypomniało ,że nie ma papieru kolorowego na plastykę a coś tam na ocenę mieli robić :ico_zly: , nie dość ,że już w samochodzie mnie wszystko bolało
to wysiadłam z auta i do sklepu dojść nie mogłam :ico_szoking: a w sklepie tak mi się nagle siku zachciało ,że myślałam że nie dojdę do Wc ,każdy ruch nogą powodował ból i wrażenie ,że się posikam .Szłam jak paralityk :ico_olaboga:

doszłam do wniosku ,że zakupy świąteczne M sam będzie robił :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Kaja
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

02 gru 2011, 15:49

Gabi to że Tobie ciężko to zrozumiałe w końcu praktycznie na dniach możesz rodzić ale pocieszę Cię że ja mam jeszcze 2 miesiące czasu, a pójście gdzieś dalej niż do mojego własnego kibelka to już jest mega wyczyn :ico_olaboga: :ico_olaboga: a rozmawiałam z mamą dziś i jednym słowem święta mam z głowy bo mama zaprosiła nas na całe święta do siebie i ja jedynie mam upiec jakieś placki bo moja mama pod tym względem to ma dwie lewe ręce :ico_haha_01: :ico_haha_01: także zakupy i gotowanie mnie nie bedą wogóle obchodzić bo mama stwierdziła że mi już ciężko jest cokolwiek szykować a żebym nie musiała chodzić w tę i z powrotem, to na te trzy dni się do nich przeniesiemy

Awatar użytkownika
Beatka78
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

02 gru 2011, 15:59

martam tu nie chodzi o GP bo Gp nic tu nie poradzi jedynie bedzie kazal jechac do szpitala lub da skierowanie do przychodni gdzie pobieraja krew
ja nawet nie wiem czy tu polski pediatra cos zadziala
bo przeciez ani nie goraczkuje ani sie na nic nie skarzy tylko po prostu nieje
i chudnie przez to
ja mysle ze to brak zelaza czyli poczatki anemi bo to sie czesto zdaza po zabiegach

ja tez nie nazekam ogolnie na opieke tu w ciazy ale nie rozumiem czemu Marcel po zabiegu nie dostal glukozy w kroplowce przeciez on 20h nie jadl przed zabiegiegiem a wiadomo ze po zabiegu tym bardziej nie bedzie chcial jesc
starszy jak mial wycinane migdalki w PL to dostal chyba ze dwie kroplowki po zabiegu i szybciutko doszedl do siebie

wybaczcie ze tak wam o ty smuce :ico_sorki:

[ Dodano: 02-12-2011, 15:01 ]
przyszly mi te dwa testy na paciorkowca teraz zostalo tylko pobrac wymaz i wyslac do laboratorium, ale musze poczekac tydzien bo tak jak pisalyscie najlepiej zrobic od 35tc

martam21
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

02 gru 2011, 16:08

Beatka78, a próbowals dawac Marcelkowi jakis apetizer????
Bo ja mialam klopot z Filipem, tez kiedys stracil apetyt i zaczelam mu podawac Pharmaton Kiddi, kupisz normalnie w aptece...to wlasnie dziala na apetyt, daje sie pól godziny przed jedzeniem i na prawde dziala:)))

Kaja, ja mam jak narazie podobna umowe ze szwagierka:))) ja upieke ciasta-ona reszte...jakos sobie musimy pomagac, nie???
masz prawo bo to już końcówka ,ja wczoraj wieczorem z M do Intermarche pojechaliśmy bo córci sięo 19 przypomniało ,że nie ma papieru kolorowego na plastykę a coś tam na ocenę mieli robić :ico_zly: , nie dość ,że już w samochodzie mnie wszystko bolało
to wysiadłam z auta i do sklepu dojść nie mogłam :ico_szoking: a w sklepie tak mi się nagle siku zachciało ,że myślałam że nie dojdę do Wc ,każdy ruch nogą powodował ból i wrażenie ,że się posikam .Szłam jak paralityk :ico_olaboga:
hehe, mam tak samo:))))

Awatar użytkownika
Beatka78
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

02 gru 2011, 16:26

martam wlasnie mam ten z polski apetizer i jest masakra zeby on to wzial :ico_olaboga:
narazie mu daje witaminy w zelkach i taki syrop ktory kupilam tu w aptece nazywa sie tonic i zawiera witamine A i D i zelazo, mam nadzieje ze to go troche postawi na nogi
a jesli po niedzieli nie bedzie poprawy to pojade z nim do szpitala na emergency

Awatar użytkownika
Ika202
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 gru 2011, 21:56

a ja się tylko melduje i lecę pod prysznic :ico_oczko: jeszcze muszę namierzyć ładowarkę do telefonu bo zupełnie padł więc póki nie zajdę niech się żadna ie rozdwaja :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01:
no i oczywiście lulku bo wszystko mnie boli i mam dosyć :ico_olaboga:
Beatka78, co bym nam Marcelek szybko do zdrówka wrócił :ico_sorki: :ico_sorki:
Obrazek

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 gru 2011, 22:27

Ale tu pusto dzisiaj ...
Kupiłam te koszyczki na kółkach - świetna sprawa. Farby też kupione :-) Jutro zaczynamy hihi ale się cieszę.

No Mc'Donalda zaliczyliśmy :-D pychotki hehe

martam21
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

03 gru 2011, 04:35

Ja znów nie śpię :ico_zly:
Ja tez nie :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek:
Katar mnie meczy, denerwuje jak sie tak saczy z nosa :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly:
:ico_zly:
Przyslam sobie herbatke zrobic do kuchni i moze troche odstresowac bo mnie to drazni....
ech....

Gratuluje 38 tygodnia!!!!Czyli Lilianka juz moze spokojnie na swiat przychodzic:))) :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

agaa22
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

03 gru 2011, 09:47

Oj dziewczyny, 2 w nocy a Wy na necie :ico_olaboga:
Ja też spać dzisiaj nie mogłam, wierciłam się i wierciłam, a jak juz usnęłam to mi sie siku zachciało i musiałam wstać, co usłyszała Kaja i też sie obudziła i znowu nie mogłam zasnąć razem z nią :ico_placzek:
Gabi - za 38 tydz. :ico_brawa_01:
No i za mój 30 tydzień :ico_tort: :ico_tort:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”