Batoniki a'la Snickers z płatków kukurydzianych
Składniki:
    * 125g masła
    * 1/2 szklanki cukru
    * 2 łyżki kakao (można więcej jak ktoś lubi mocno kakaowe rzeczy)
    * 2 łyżki miodu
    * 1 cukier waniliowy
    * ok. 150g płatków kukurydzianych
    * garść całych lub pokrojonych orzechów laskowych
    * garść pokrojonych orzechów włoskich
    * garść rodzynków
    * wedle gustu można dodać również suszoną żurawinę czy śliwki
Masło, cukier, kakao, miód i cukier waniliowy podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy. Podgotować 3 minuty. Wyłączyć gaz, wsypać bakalie i płatki kukurydziane. Bardzo dokładnie wymieszać. Płatki dokładnie oblepione masą wyłożyć na płaską, szeroką blache, wyrównać. Przykryć folią, docisnąć. Obciążyć, np grubymi książkami albo naczyniem wypełnionym wodą. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Po zastygnięciu kroić w prostokąty lub kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Można zrobić z samymi rodzynkami, samymi orzechami ja kto lubi i co kto ma.
Tylko jak jest mniej bakalii to trzeba więcej płatków dosypać.
 
 
Przepis od koleżanki, jeszcze nie robiłam ale na pewny wypróbuję.
Niedawno robiłam te półfrancuskie które 
izuś wklejała i też polecam  
 [ Dodano: 31-01-2012, 20:05 ]
 
[ Dodano: 31-01-2012, 20:05 ]
Zrobiłam Snickersa i jest strasznie to fajne, chrupiące, pożywne, pyyyyyyycha  
 
   
   [ Dodano: 02-04-2012, 16:35 ]
Kruche ciasteczka walentynkowe
 
[ Dodano: 02-04-2012, 16:35 ]
Kruche ciasteczka walentynkowe
My je robiliśmy zupełnie bez okazji, ale syn koniecznie chciał same serduszka jak w przepisie 
 
 
Bardzo smaczne, super do herbaty czy kawy.
Składniki:
    * 160 g mąki pszennej
    * 40g mąki ziemniaczanej
    * 125 g miękkiego masła
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 3 łyżki cukru pudru
    * 1 jajko
    * dodatkowo: posiekana czekolada, polewa do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 10 min.
Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 4mm podsypując lekko mąką i wykrawać ciasteczka. W niektóre można "powtykać" kawałki czekolady lub odcisnąć wzorek.
Piec w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 min, aż będą rumiane.
Ostudzone można udekorować polewą i posypać cukrową posypką.
Smacznego :)
Zdjęcie nie jest moje, jak zrobimy ponownie, podmienimy 
 [ Dodano: 06-04-2012, 19:25 ]
 
[ Dodano: 06-04-2012, 19:25 ]
A to nasze ciasteczka Wielkanocne z tego przepisu  
 
 
