rennaw, możesz starać się o zorganizowanie dowozu i odwozu Aleksa , musisz tą sprawę nagłośnić....
idź do władz miasta czy Twojej wsi.. musi się znaleźć jakieś rozwiązanie.. może jakaś fundacja by pomogła.. albo PPP ... Aleks ma prawo do korzystania z takiego ośrodka i nie może przeszkodzić w tym brak możliwości dowozu...
bylismy u lekarza z michalem odeslal mnie do poradni psychiatrychnej.mowi ze eeg jest w normie wic to wyglada bardziej na schorzenie o podlozu psychiatrycznym niz neurologicznym.no coz moze ma racje.
lekarz jak każdy inny, na pewno nie gryzie... warto iść i przynajmniej spróbować się dowiedzieć o co chodzi...
no ale plus ma ze po dlugich rozmowach dostalam skierowanie na rezonans do nowej soli.chcial wyslac mnie na ponowne eeg ale ja do niego wyskoczylam z tym badaniem tk blednym i ze chce rezonans.dlugo dopytywal i upewnial sie czy wiem ze musze isc do szpitala.nie wierzyl ze chce tam isc i to z wlasnej woli.kolejny lekarz ktory uznal mnie za wariatke
najważniejsze, że dopięłaś swego
brawo!
tesciowa mowi ze on to przezywa na swoj sposob ale ja jakos nie widze tego ani nie czuje.
każdy na swój sposób przeżywa różne sytuacje... mój S. też ma dziwny sposób okazywania tego , że się czymś przejmuje...
moje dzieci poszły spać..
Karolina ma teraz ospę.. dostała w 6 dniu czyli dzisiaj gorączkę.. byłam z nią u lekarza i dostała leki przeciwwirusowe...
oby jej przeszło...
[ Dodano: 23-01-2012, 19:43 ]
znalazłam taki przepis:
Działając na podstawie ustawy z dnia 7 września 1991 roku o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r., Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) art. 17 ust. 3a nakłada na gminy obowiązek:
1. zapewnienia uczniom niepełnosprawnym, których kształcenie i wychowanie odbywa się na podstawie art. 71b bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu do najbliższej szkoły podstawowej i gimnazjum, a uczniom z niepełnosprawnością ruchową, upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym - także do najbliższej szkoły ponadgimnazjalnej, nie dłużej jednak niż do ukończenia 21 roku życia.
2. zapewnienia dzieciom i młodzieży, o których mowa w art. 16 ust. 7, a także dzieciom i młodzieży z upośledzeniem umysłowym ze sprzężonymi niepełnosprawnościami bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu do ośrodka umożliwiającego tym dzieciom i młodzieży realizację obowiązku szkolnego i obowiązku nauki, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25 roku życia.
3. zwrot kosztów przejazdu ucznia, o którym mowa w pkt 1 i 2, oraz jego opiekuna do szkoły lub ośrodka, wymienionych w pkt 1 i 2, na zasadach określonych w umowie zawartej między wójtem, burmistrzem, prezydentem miasta i rodzicami, opiekunami lub opiekunami prawnymi, jeżeli dowożenie i opiekę zapewniają rodzice, opiekunowie lub opiekunowie prawni.
Ale to rodzice mają prawo wyboru, a nie samorząd
na takiej stronie:
http://www.zakatek21.pl/forum/printview ... 8a906f649f
wyglada na to, że do puki Alek nie będzie w wieku kiedy dzieci objęte są obowiązkiem szkolnym może być problem z załatwieniem...
[ Dodano: 23-01-2012, 19:50 ]
i tu fajna stronka:
http://www.niepelnosprawni.gov.pl/upraw ... uczniowie/
[ Dodano: 23-01-2012, 19:53 ]
akurat tam nie ma nic o dowozie dzieci ale jest dużo pomocnych wiadomości
[ Dodano: 23-01-2012, 19:55 ]
no właśnie na tej stronie jest napisane o PEFRONIE oni też dużo rzeczy refundują