JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

27 sty 2012, 15:46

Weszłam tu zeby zobaczyc czy piszecie o jakiejs konkretnej mące.
Jadziemy na zakupy i chce zrobic spod pizzy ktora robie w pracy.
I chyba taka najzwyklejsza mąka, bo mąż mnie zapytał i zabił mnie tym pytaniem. :ico_haha_01: :ico_haha_01:

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

31 sty 2012, 11:33

martaraz, wyprobowalam twoje ciasto... bylo pycha, ale lepiej mi smakowalo jak zrobilam na grubszym ciescie... tylko mialam problem ze zrobieniem okraglej :ico_olaboga:

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

31 sty 2012, 11:39

Ja robiłam w prostokacie bo inaczej nie weszłaby na blache :ico_haha_01: :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
WeselneZaplecze
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza
Posty: 42
Rejestracja: 13 lut 2012, 15:04

13 lut 2012, 15:44

U mnie jutro w planach jest pizza :-D Oby tylko ciasto się udało. Poza tym dodaje jedynie paprykę, salami i ser.

Awatar użytkownika
Koroneczka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2246
Rejestracja: 19 paź 2010, 11:10

13 lut 2012, 22:26

Ja też mam swój sprawdzony przepis na pizzę i robię go zawsze z mąki pełnoziarnistej, co by mieć mniejsze wyrzuty sumienia :-)

25 dag drożdży
3,5 szklanki mąki ( żytnia pełnoziarnista najczęściej, albo pszenna pełnoziarnista)
1,5 szkalnki letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli
łyżka cukru

Najpierw robię rozczyn, potem formuje ciasto, czekam pół godziny jak aż urośnie- z tych proporcji formuje dwie dość duże pizze na średnim cieście.
Smaruje spody sosem pomidorowym i kładę składniki według uznania
Najczęściej podsmażam pieczarki z cebulką i kładę na pizzę , dodaję wędlinkę, czosnek, serek topiony podzielony na części, jak mam to paprykę, a na sam koniec 10 minut przed wyjęciem z pieca dodaje starty ser żółty salami- najlepszy do pizzy.
Oczywiście sypie ziołami, dużo oregano, bazylii, ziół prowansalskich, albo przyprawę do pizzy.
Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym na maks :-)
Jest pycha- mąż uwielbia, mówi, że lepsza niż kupna! :ico_brawa_01:

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

14 lut 2012, 08:41

Koroneczka, dzięki za przepis :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
tez musze kupic i zrobic sobie bo na diecie jestem. a od dzis znowu ruszam pełną parą bo miała przerwe :-)
spisuje przepisik i zrobie w piatek chyba albo w sobote. :-)

Natka13
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza
Posty: 48
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:54

27 mar 2012, 00:08

Rozmażyłam się- pracowałam w pizzeri, u nas się robiło ciasto z mieszanki mąki białej i semoli. Uwielbiam nim rzucać, boska zabawa!

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości