Ja też mam swój sprawdzony przepis na pizzę i robię go zawsze z mąki pełnoziarnistej, co by mieć mniejsze wyrzuty sumienia
25 dag drożdży
3,5 szklanki mąki ( żytnia pełnoziarnista najczęściej, albo pszenna pełnoziarnista)
1,5 szkalnki letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli
łyżka cukru
Najpierw robię rozczyn, potem formuje ciasto, czekam pół godziny jak aż urośnie- z tych proporcji formuje dwie dość duże pizze na średnim cieście.
Smaruje spody sosem pomidorowym i kładę składniki według uznania
Najczęściej podsmażam pieczarki z cebulką i kładę na pizzę , dodaję wędlinkę, czosnek, serek topiony podzielony na części, jak mam to paprykę, a na sam koniec 10 minut przed wyjęciem z pieca dodaje starty ser żółty salami- najlepszy do pizzy.
Oczywiście sypie ziołami, dużo oregano, bazylii, ziół prowansalskich, albo przyprawę do pizzy.
Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym na maks
Jest pycha- mąż uwielbia, mówi, że lepsza niż kupna!