a masz jakieś objawy tarczycowe?
wiesz, jakby poszukac, to na pewno
to sa tak "typowe" objawy, ze podejrzewam ze ponad polowa spolecznosci cos by miala
wg wikipedii:
Niedoczynności tarczycy towarzyszą często subtelnie wyrażone objawy podmiotowe powiązane ze spowolnionym tempem reakcji katabolicznych:
zwiększenie masy ciała ja schudlam i to bardzo
uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne nie liczac depresji, to sie zgadzalo
łatwe marznięcie, uczucie chłodu od zawsze
przewlekłe zaparcia (spowolnienie perystaltyki) wrecz odwrotnie...
sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra (objaw brudnych kolan) – jako wyraz zmniejszonego przepływu krwi i zahamowania czynności gruczołów łojowych i potowych to tez mam "od zawsze"
obrzęki podskórne (tzw. obrzęk śluzowaty – skutek nagromadzenia glikozaminoglikanów (kwas hialuronowy) zatrzymujących wodę (dotyczą twarzy, zwłaszcza powiek), których syntezę hamuje T3) to nie, bo mam przy okazji moczowke prosta, co powoduje odwadnianie (nie zwiazane z tarczyca)
łamliwe włosy, czasem przerzedzenie brwi wlosy strasznie mi wypadaja, sa rzadkie i sie lamia
zmieniony głos (pogrubienie strun głosowych) raczej nie, choc mam raczej niski ton glosu, w alcie
bradykardia zatokowa nie wiem, co to jest...
ściszone tony i powiększona sylwetka serca (płyn w worku osierdziowym – obrzęk śródmiąższowy) nikt mi serca nie badal.
nieregularne miesiączkowanie no, oczywiscie, ale to zwiazane jest tez z zaburzeniami prolaktyny
tak wiec jak widac, mozna powiedziec, ze mialam/mam objawy, ale te same objawy moga byc skutkiem wielu chorob i jak rowniez moga towarzyszyc osobom calkowicie zdrowym
Ile musisz czekac na wizyte u endo? jesli masz tarczyce w miare zdrowa, zarzywanie jodu nie zaszkodzi. Jesli masz uszkodzona, to tego jodu po prostu nie bedzie w stanie przyjac... Ja bym poczekala na wizyte, ew. poprosila o badania antyTPo i innych przeciwcial + eko tarczycy
ale znajac zycie, "z biegu" dostaniesz euthyrox i z banki