Udały sie rewelacyjnie. Robiłam z tego przepisu bo miałam prawie wszystkie składniki, poza cukrem waniliowym i olejem do smażenia.
500g mąki pszennej tortowej
500g białego tłustego sera
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
30g cukru waniliowego
250 ml kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 kopiata łyżeczka sody
1-1,5 łyżki octu
ponadto:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Mąkę przesiać (!), ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki ;)
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.
Maki nie przesiewałam , ser zmieliłam rekami a ocet dałam jabłkowy bo taki miałam.
Mi wyszło około 40 sztuk oponek.