ja dostalam taka karte i tak tam jest napisane - moim zdaniem akurat to jest nierealne zeby całą dobę czuc ponad 10 ruchow na godzinę :) to by dzidzia musiala cały czas sie wierscic
"Karta ruchów płodu wg Cardiff jest prostą i skuteczna metodą nadzorowania stanu płodu w warunkach domowych. Metoda ta polega na liczeniu i rejestracji ruchów wykonywanych przez dziecko w jamie macicy w kolejnych dniach począwszy od trzeciego trymestru ciąży.
Sposób wykonania
Obserwację rozpoczynamy codziennie o 9.00 rano i kończymy o 21.00. Kiedy kobieta poczuje dziesiąty ruch, wówczas na karcie odnotowuje aktualną godzinę poprzez zaznaczenie odpowiedniego kwadratu.
W dniu w którym zaobserwowano 10 ruchów kończy się obserwację i do końca dnia nie liczy się ilości ruchów płodu. Dopiero następnego dnia należy ponownie od godziny 9 rano podjąć liczenie ruchów dziecka.
Jeżeli do godziny 21:00 kobieta zaobserwowała mniej niż 10 ruchów, to ich ilość należy nanieść poniżej grubej kreski karty w kwadrancie odpowiadającym liczbie odczuwanych ruchów."
ja sie tego trzymam bo moj mał czasem po 2-3 godziny potrafi spać i mam wtedy spokoj

No ,ale moze w 3 trymestrze to sie zmieni

Ale
Mamusia jest w tym samym tyg co ja i moim zdaniem kilkugodzinna cisza nie powinna sie tak martwic.