Alka30, my mieliśmy niedawno imprezkę z okazji 2 latek Nikosia
U nas było podobnie z ilością, bo chyba 22 osoby dorosłe i 4 dzieciaczków.
Robiliśmy grilla, bo uznałam, że tak będzie najszybciej i najwygodniej! Tyle tylko, że my mieszkamy w domu na wsi, mamy sporą działkę i altanę, więc warunki do tego typu imprez idealne.
Na grillu były kiełbaski, kaszanka, karczek w ziołach prowansalskich i szaszłyki drobiowe (pierś z kurczaka w kawałkach zamarynowana wcześniej w przyprawie do drobiu, boczek, papryka, pieczarki, cebula). W piekarniku dodatkowo robiłam pyszne golonki, ku uciesze męskiej części imprezki
Kupiłam golonki, takie nieduże porcje w siateczkach, one były jedynie słone, zasypałam przyprawą do wieprzowiny i do piekarnika. Wyszły super!
Do tego porobiłam fajne dipy, tj sos tzatziki (można kupić przyprawę do tegoż sosu i zrobić według przepisu na odwrocie
), dip z ogórkami konserwowymi (bardzo rozdrobnione ogórki konserwowe, do tego majonez i ketchup łagodny, np 4 łyżki majonezu i 2 ketchupu) i jeszcze sosik ze świeżym koperkiem, do niego jogurt naturalny, majonez, łyżka chrzanu, sól pieprz, są pycha
Na słodko mieliśmy oczywiście torcik, sernik z brzoskwiniami (Teściowa mi piekła), szarlotkę (Babcia M piekła), piernik marchewkowy (ja piekłam) i sernika na zimno z malinami (również mojej roboty). Jeszcze dla dzieciaków galaretki z owocami
Gdybyś chciała mogę podać przepis na pyszny piernik marchewkowy i sernika na zimno, robi się je szybko, a marchewkowe bardzo szybko
Powodzonka i daj koniecznie znać jakie menu zarządziłaś