Jestem w 7,5 miesiącu ciąży, więc to już 3 trymestr. Wyniki z żelaza przeraziły lekarza, że aż zapytał mnie jak ja jeszcze chodzę.

A co do diety to głównie wątróbki, serca, ogólnie podroby, szpinak, buraki. Na nic z tego patrzeć nie mogę.Ja bym nie ryzykowała, to jednak byłaby codzienna dawka alkoholu![]()
Twoje samopoczucie to brak żelaza - a to można poprawić i odpowiednia dietą i lekami - coś ci lekarz przepisał?
Naprawdę nic nie wybierzesz z tego dla siebie?Zawartość żelaza w 100 gramach produktów spożywczych; wątroba wieprzowa smażona – 20 miligramów, drożdże piwne – 18 miligramów, grzyby suszone – 11 miligramów, kasza gryczana – 10,9 miligrama, kakao – 10,7 miligrama, soja – 8 miligramów, morele suszone – 7,8, żółtko jaja – 7,2 miligrama, wątroba – 6,6 miligrama, fasola – 6,5 miligrama, mąka pszenna – 3,9 miligrama, płatki owsiane – 3,9 - 4,5 miligrama, śliwki suszone – 3,9 miligrama, szpinak gotowany – 3 lub więcej miligramów, szynka wędzona – 2,5 miligrama, kura – 1,5 miligrama, groszek zielony – 1,9 miligrama, brokuły gotowane – 0,8 miligrama, maliny, jeżyny, porzeczki – 0,9 miligrama, ryż – 0,8 miligrama, winogrona, brzoskwinie – 0,8 miligrama, pomidory, cebula, kapusta, sałata, selery, banany, borówki – 0,6 miligrama, ryby (średnio) – 0,7 miligramy, mleko – 0,05 miligrama.
No to trzeba wybrać coś co ma więcej - czasem trzeba jeść nie żeby smakowało tylko jak to mówią "przez rozum"To co wybieram zawiera właśnie mało żelaza.
To czemu ta Vita ma w takim razie pomóc tak błyskawicznie, skoro "normalne" leki nie?Przepisał jakieś tabletki. Ja należę do mało cierpliwych i chciałabym szybko. :P A mam siostrę pielęgniarkę i mówiła, że anemię się dłuuugo leczy.
Ja tam nie wiem, mama mówiła, że na nią podziałało szybko i dobrze to sie tego trzymam.No to trzeba wybrać coś co ma więcej - czasem trzeba jeść nie żeby smakowało tylko jak to mówią "przez rozum"To co wybieram zawiera właśnie mało żelaza.![]()
Tylko ja właśnie nie bardzo mogę. Ze względu na mdłości. W tej ciąży od bardzo wielu rzeczy mnie odrzuca i nie dam rady zjeść na siłe, bo ląduje w toalecie.![]()
To czemu ta Vita ma w takim razie pomóc tak błyskawicznie, skoro "normalne" leki nie?
Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość