Mamusia28
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

Re: Letnie dzieciaczki 2012

27 paź 2012, 17:38

Ale sie rozpisalyscie ze hohoh. U mnie paskudnie za oknem leje, wieje i sasiad okreslij to ze sie pogoda zkur... la (przepraszam za slownictwo). Co do obiadow to ja dzisiaj zrobilam golabki bez zawijania ale i kapusty i cebulki dalam doslownie dla smaku - maz tak sie najadl ze 3 godziny do siebie dochodzil. Zostalo mi jeszcze na 2 obiady takze jutro i moze we wszystkich swietych odmroze i zjemy. Co do zasypiania to mamy juz wypracowany staly rytm codziennie okolo 19 kapiemy sie, pozniej mala ssie cyca - jak go puszcza to znak ze odbijaniamy (ale przewaznie juz twardo spimy i nie odbijamy) i spi tak od 5-7 godzin. Pozniej w nocy nie placze ale slysze ze przez sen ssie paluszki wiec karmie ja (a ona spi) i za 2-3 godziny znowu. Calkowite rozbudzenie nastepuje o 7 rano i podczas karmienia zawsze jest kupka. okolo 8-8:30 zasypia na 40 min i kolo 11 mowie do niej "Marysiu mamusia chce zrobic obiad idz spac" i mala jak zje to znowu idzie na godzine albo dwie spac. Kolo 14-15 znowu 40 drzemka i kolo 17-19 tez jakies 40 min i tak codziennie. Jak zaczyna byc rozdrazniona i nie chce sie bawic, noszenie nie pomaga to smoczek kladziemy do wozeczka i zasypia. W nocy spi caly czas w lozeczku. Rano przed 7 biore ja na chwile do nas do lozka ale nie spimy tylko sie bawimy i gaworzymy.
Co do pieluszek to przeszlismy na Dady 4 bo Marysia jest dluga i 3 ledwo sie zapinaly. Wogole wypralam juz ubranka 74 i wyprasowalam bo 68 sa ba styk niektore. Zapasu pieluch nie mamy i kupujemy na biezaco ale siostry meza po wyplacie zawsze kupuja nam po paczce i mokre chusteczki wiec to tez jakas ulga...
Co do proszku to mam zapas Jelpa chyba na caly rok wiec o innym na razie nie mysle. Czasami piore tez kolory w plynie Dzidzius, a nasze w Wizirze.
Mam do was pytanie z innej beczki po ile placicie rachunki za gaz? Dostalam rozliczenie i mam doplaty 400 zl bo raty byly po 70 co 2 miesiace i teraz prognozy mam po 260-360 zl co 2 miesiace i nie wiem czy to duzo czy malo? Nie mialam wczesniej do czynienia z rachunkami za gaz dlatego nie orientuje sie jak sie powinno placic. Mam kuchenke gazowa i ciepla wode ogrzewa piecyk gazowy..
Uff rozpisalam sie ale mala spi, ja wysprzatalam mieszkanie i mam chwile luuzu. Zrobilam szarlotke sypana wczoraj i zajadam... a wy cwiczycie i sie odchudzacie....chyba tez sie poraz wziasc za siebie.

Awatar użytkownika
Madleine
Trzy tysiące lat minęło...

27 paź 2012, 17:45

Mamusiu co do gazu to mało płacicie. My mielismy prognoze na 300 zł na 2 miesiace i okazalo sie teraz,ze zle policzyli prognoze i musimy doplacic 1000 zł!!! czyli wychodzi mniej wiecej 400 - 450 zł na dwa miesiace ;/ Ale my mamy tez ogrzewanie na gaz .a Wy mieszkacie w domu czy mieszkaniu ? Bo my tyle płacimy na mieszkanie,ale jest duze bo 100 m i do ogrzania jest sporo...
Co do spania to mała Ci super śpi. W dzień dość dużo my tez mamy stał rytm ale snu duzo mniej :-)
O 19 kąpiel,butla i spać - pobudka tak 24 - 1,potem co 2-3 godz i pobudka o 7-8 rano .Potem tylko ok 11-12 godzinna drzemka i tyle :-) Nie śpimy juz do tej 19-20 :-)

Awatar użytkownika
Qanchita

27 paź 2012, 18:59

Mamusia jak czytam Wasz rytm dnia i nocy to tak mi się sennie, sielankowo zrobiło...jak w bajce :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
Przypomina mi to nasz rytm z pierwszym dzieckiem...
O tak...wtedy wszystko było pięknie zaplanowane. Jolka spała całą noc w łóżeczku i wszystko odbywało się o stałych godzinach :-D

A teraz...akcja błysk...rytm dnia jest zależny od problemów ze starszą :ico_szoking: Nocki często w czwórkę w jednym łóżku bo po ciężkim dniu nie mam siły jeszcze w nocy wstawać. Muszę nad tym popracować :ico_olaboga:

Co do ogrzewania gazem to ja się nie wypowiem, bo na naszej małej wsi gazociągów nie przewidują a dzierżawa zbiornika jest za droga. Mamy piec na węgiel i na opał sezonowo idzie jakieś 2,5 tyś.

Mamusia28
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

27 paź 2012, 21:04

Dziewczyny co do rytmu dnia to sie jakos samo ulozylo i trwa jakies 2-3 tygodnie. Blad jaki popelnialam w nocy i ja rozbudzalam to zmienialam pieluche i wtedy bylo po spaniu, teraz zostawiam jej na cala noc jedna i przespi spokojnie- mocno ja smaruje po kapieli alantanem zeby sie nie odparzyla i poki co ma ladna skore.
Co do gazu to jednak mnie pocieszylyscie bo juz mialam isc do gazowni o zmiane prognoz ale lepiej wiecej placic niz pozniej miec doplate jak teraz. My mamy male mieszkanie jakies 54 m^2 i tak jak mowilam mamy tylko ciepla wode i kuchenke gazowa na gaz.

Awatar użytkownika
Madleine

27 paź 2012, 21:14

U nas niestety mały się sam rozbudza na jedzenie no i pieluche musimy zmienic bo by sie przesikał. Ale łądnie teraz zasypia po jedzeniu.
Chociaz dzis bedzie ciezka noc bo mały zasnal juz o 17. Teraz sie obudzil,zjadl i śpi dalej. Wiec pewnie ok 3 juz bedzie wyspany ;/ a jeszcze zmiana czasu....ehhh bedzie ciezko :-)

Mamusia28
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

27 paź 2012, 21:26

No wlasnie zmiana czasu:/ wszystko sie poprzestawia z dzieciatkami:/ Trzeba bedzie powoli po kilka minut przesuwac wszystko w czasie. Najgorsze jest to ze ja zimowy czas zle znosze i sama sie nie potrafie przestawic:/

Awatar użytkownika
Madleine

27 paź 2012, 21:30

No wlasnie zmiana czasu:/ wszystko sie poprzestawia z dzieciatkami:/ Trzeba bedzie powoli po kilka minut przesuwac wszystko w czasie. Najgorsze jest to ze ja zimowy czas zle znosze i sama sie nie potrafie przestawic:/
No nam sie mały dziś chyba troche rozreguluje ;/
ja tez kiepsko znoszę wogole zimowy czas. I to,ze jest ciemno jak sie budze ;/ bede chodzic jak zombie :ico_noniewiem:

gosia888
Cyber rusałka
Cyber rusałka

27 paź 2012, 23:59

Mamusia ale rewelacyjnie Marysia uregulowana :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Blad jaki popelnialam w nocy i ja rozbudzalam to zmienialam pieluche i wtedy bylo po spaniu,
dlatego ja od początku nie zmieniałam, chyba że narobił to wtedy przebierałam ale się rozbudzał. A z tą rączką coś w tym jest bo i mój mlaska w nocy jak chce jeść :-) tyle odnośnie nocy a w dzień dalej nie ma rytmu :ico_olaboga: No ale muszę popracować nad tym.

Dobra lecę się kąpać bo ćwiczyłam.

Awatar użytkownika
Madleine

28 paź 2012, 11:10

hej dziewczyny.
Kurczepo wiem Wam ze mał tyle śpi od wczoraj 17 ze az sie martwie.
Zasnal o 17,potem o 21 zjadl,potem o 23,potem o 1,potem o 3 przy czym wtedy pobawil z godzinke,zasnal i potem o 5 i o 8 i teraz o 10 znowu zasnal. I troche sie martwie bo on nigdy tak nie spał....
Ale je łądnie,bawił się na macie przez godzinkę od 8-9,wesoły jest,ale jakos i tak mnie to niepokoi...
A moze to pogoda?
Kurcze jak zwykle przewrazliwiona jestem....

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

28 paź 2012, 12:03

Madleine pogoda bardzo wplywa na takie maluszki i na ich nastroj jak na nas doroslych, jak nie bardziej :-) To raz.. a dwa Marcinek jest coraz starszy i z dnia na dzien bardziej rozumie swoje potrzeby :-) Do tego dochodza male aktywnosci, a one mecza :-) Nie zamartwiaj siena zapas tylko ciesz :-) Lada chwila bedzie mniej pobudek w nocy na jedzonko :-)

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”