Krwawiące dziąsła nie tylko powodują paradontozę i w konsekwencji wypadanie zębów ale także przez krwawiące dziąsła dostaje się do krwiobiegu wiele bakterii i drobnoustrojów, które mają bardzo negatywny wpływ na serce.
masz ci los, toście mnie ładnie teraz nastraszyły. wiem, że niby drobnostka a problem jednak moze sie rozrosnac i miec powazne konsekwencje. a slyszalyscie o pascie meridol? chyba tez maja taka na dziasla. jak ktos cos wie, prosze sie podzielic
o to pod warszawa? to troche daleko dla mnie, gdyby mi tam przyszlo pojechac na wizyte apotem np jakis zrobic rengen zęba to bym sobie tak mogla jeżdzić w tę i z powrotem po calym miescie :P
no właśnie nie :) to duża klinika i wszystko jest na miejscu, kompleksowa obsługa, więc nigdzie nie musisz jeździć, co najwyżej przejść do innego pokoju :P mają tam nawet pokoje gościnne, jak ktoś przyjechał autem i jest po jakimś męczącym zabiegu na przykład to może sobie przenocować :)
o widzisz i to już jest dla mnie bardziej przekonywujące ;) szczególnie, że ostatnio z zębowym problemem jeżdziłam z centrum, żeby robić rtg na mokotów, więc najpierw była wizyta na mokotowie, potem rtg w centem i nawrotka na mokotów. a i tak nie zostało wszystko "załatwione". jednak jak coś można zrobić wszystko w jednym miejscu to mega ułatwienie, bo ja myślałam że szlag mnie trafi od tego jeżdzenia.
ja też jak dostałam namiary na tę klinikę to pierwsza moja myśl była, że to daleko i lepiej w Warszawie, bo to w miarę na miejscu. No ale jako się okazało, że wszystko tam mają, to szybko zmieniłam zdanie, tym bardziej, że z załatwianiem w Warszawie miałam podobne historie jak Ty. No i spróbowałam i nie żałuje, jestem stałą klientką Dormedu :)
wlasciwie nawet jadąc tam nawet za warszawe, ale mając wszystko na miejscu i tak to się bardziej opłaca niż jeżdżąc i załatwiając wszystko z jednego miejsca w drugie w miescie :P
Musisz przede wszystkim należycie zadbać o systematyczne zmiany szczoteczki - po kilku miesiącach szczoteczka nie nadaje się do użycia i może mieć nawet gorszy niż lepszy, wpływ na twoje zęby. Kolejny temat to specjalistyczna pasta np. ajona. Przy niej po kilku tygodniach wszystko powinno być ok, a tak przynajmniej wyglądało to w moim przypadku.
Ale w takim razie jak często trzeba zmieniać szczoteczkę? Raz na ile? Uważam, że to powinno być przede wszystkim rozsądne... Zmienianie szczoteczki to już przegięcie, a czytałam w sieci, że ludzi i tak robią...
Raz na 3 miesiące w 100% wystarczy. Chociaż słyszałam, że niektórzy praktykują zmiany nawet co miesiąc. To już moim zdaniem jest gruba przesada - przez miesiąc szczoteczka się nie zniszczy, nawet myjąc więcej niż 3 razy dziennie.