moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Prawda o Mikołaju ;)

02 gru 2012, 16:43

No właśnie, jak uważacie kiedy dziecko powinno poznać prawdę o tym kto w rzeczywistości robi prezenty na Mikołajki czy też na Gwiazdkę?

lilo

Re: Prawda o Mikołaju ;)

02 gru 2012, 16:53

U mnie dzieci wiedzą, że pod choinkę robimy sobie wzajemnie prezenty.

Mikołaj przynosi tylko 6.grudnia. Moje dzieci ciągle wierzą. Nie widzę w tym nic złego i na pewno nie zamierzam robić jakiejś rozmowy tłumacząc im, że go nie ma.

Zresztą wychodzę z założenia, że Mikołaj jest - w każdym z nas po trosze :ico_oczko:

Nie pamiętam kiedy ja sie dowiedziałam o tym, ale na pewno nie poczyniło to w mojej psychice jakichś spustoszeń :ico_oczko:

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 gru 2012, 17:05

Może troszkę odbiegnę od tematu... Ale wiem, że Mikołaj był i będzie u nas 6 grudnia.
A 24 nie przychodzi po raz drugi, jak to często kreowane jest w mediach, sklepach etc.
U nas jest Gwiazdka lub Dzieciątko (Śląsk), a u Was ? Wiem, że uzależnione to od regionu.

A prawdę o Mikolaju niech odkryją same :)

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 gru 2012, 17:46

u nas też jest 6 grudnia Mikołaj i to on przynosi prezenty :ico_oczko: , Choć Martyna wie, że są pomocnicy Mikołaja, np ten w przedszkolu, albo pojawiający się w centrum handlowym, bo ten prawdziwy nie jest wstanie dotrzeć w tyle miejsc na raz :-)

a w Wigilię jest u nas Gwiazdka, tyle że robimy sobie sami nawzajem prezenty i w zeszłym roku już o tym mówiłam Martynce, ale chyba nie zakodowała sobie tego :ico_oczko:

anetka607
Trzy tysiące lat minęło...

02 gru 2012, 20:58

moj starszy dowiedzial sie w wieku 7 lat ze Mikolaja nie ma bo juz byl wstyd jak sie klocil z kolegami ze jednak Mikolaj istnieje :ico_haha_01: :ico_haha_01: mysle ze to wyjdzie samo kiedys samo, niech wieżą ile sie da :ico_oczko: :ico_oczko: młodej ma zakaz jeszcze uswiadamiania :-D u nas w sumie Mikolaj jest i 6 i 24, 6 do buta 24 pod choinke, zawsze tak bylo....

JoannaS
Wodzu
Wodzu

03 gru 2012, 10:59

Moje dziewczynki tez jeszcze wierza i nie niech same dojda do tego . w 24.12 jest u mnie na slasku jak u mad. dzieciatko choc chyba juz im bede mowila ze to my , bo jeszcze stwierdza ze skoro ktos im daje prezenty za darmo to wymagania beda coraz wieksze :ico_haha_01:

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 gru 2012, 11:16

a wiecie że moja pierdoła, wczoraj zapytała tatę: Mamo a kto kupił ta lalkę ale tak naprawdę?
i co mój M zrobił... powiedział: zapytaj mamę...
więc ja mówię... wiesz Mikołaj ma bardzo dużo zamówień i czasami może mu nie wystarczyć czasu i pieniążków i może zdarzyć się tak że prosi rodziców o pomoc :ico_oczko: a ona przecież on ma fabrykę zabawek :-D
ale dalej drążyła temat... więc ją pytam co by się stało gdyby okazało się że to ja kupiłam lalę. A ona że by mnie bardzooo kochała i dziękowała.
więc jej powiedziałam że to my kupilismy, ale kto ją zapakował :ico_oczko: to nie wiem :ico_oczko:

bo u nas wczoraj już dostała prezent
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

a żeby było zabawnie to jak jechała Martyna do Krakowa to spotkała mikołaja na motorze, ona siedziała w busie a on na światłach zatrzymał się obok, i jej pomachał :-D a najlepsze że to był murzyn :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Agunia
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

03 gru 2012, 11:23

U nas (Bydgoszcz, kujawsko-pomorskie) jest tak, że 6 grudnia przychodzi Mikołaj (w nocy wkłada w buty prezenty), a 24 przychodzi Gwiazdor (różni ludzie różnie praktykują - niektórzy tak, że ktoś się przebiera z Gwiazdora i przynosi prezenty, a niektórzy tak, że zostawia pod choinką, kiedy dziecko nie widzi).
Ja nie pamiętam, kiedy do mnie dotarło, że Mikołaj i Gwiazdor nie istnieją, ale na pewno nikt ze mną żadnej rozmowy na ten temat nie prowadził. I też tego nie przeżywałam ani nic :ico_oczko:
Co prawda pochodzę z katolickiej rodziny i tak byłam wychowywana, ale dziś już się nie identyfikuję z religią żadną, natomiast mój narzeczony jest wyznawcą religii, ale niechrześcijańskiej i u niego jest tak, że mają też w grudniu święta i tam jest problem z głowy w kwestii podarunków, bo tam nikt nie "przynosi" tylko ludzie bliscy obdarowują się prezentami po prostu :-)

moni26 haha, ale przygoda :-D

lilo

03 gru 2012, 14:06

moni a czemu u was prezenty tak wcześnie już?

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 gru 2012, 21:26

moni a czemu u was prezenty tak wcześnie już?
aż o całe 4 dni wcześniej :-D a dostała dla tego że we środę miałyśmy iść do Ośrodka kultury na Mikołajki i tam dostanie paczkę, we czwartek w przedszkolu. Do tego jeszcze ma od mojej mamy dostać upominek... więc nie chcieliśmy wszystkiego naraz

Wróć do „Kącik dla rodziców”