Awatar użytkownika
aga216
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Re: mamy po 30.

23 sty 2013, 19:37

kurcze to musiałabym z tobą pogadac,co i jak,bo chciałabym wszystko wiedziec o niej,wszystko od poczatku,ja nie moge hormonów dlatego taką bym chciała;-)

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 sty 2013, 22:15

jak chcesz to pisz na priv i ci wszystko opowiem to co wiem z własnego doświadczenia :ico_oczko: a zeby tutaj nie zaśmiecać wątku :ico_oczko:

lilo

23 sty 2013, 22:21

Dlaczego zaśmiecać?? Ja chętnie też poczytam bo czasem myślę o tej metodzie :ico_sorki:

Awatar użytkownika
aga216
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 sty 2013, 22:30

jeżeli i lilo chce to proszę napisz tutaj ,jeżeli nie chcesz to może być priv.....bardzo bardzo bede wdzieczna:-)

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 sty 2013, 22:45

ja mam założoną miedzianą Nova T 380 kosztuje ok 100 zł + założenie.

Jak zdecydujecie się to koniecznie wcześniej trzeba mieć zrobioną cytologię, nie może być żadnej infekcji.
Spiralę można założyć w dowolnym momencie cyklu miesiączkowego, ale zazwyczaj zabieg przeprowadza się tydzień po zakończeniu menstruacji, aby mieć pewność, że kobieta nie jest w ciąży. Choc mój gin woli zakładać gdy kobieta ma okres aby mieć 100% pewność że nie jest w ciąży.
A dwa w moim przypadku gdy nie rodziłam to jest łatwiej założyć właśnie wtedy gdy mam okres.
Samo założenie nie jest bolesne, czuć takie lekkie ukłucie hmm takie delikatne uszczypanie. Trwa to tylko chwilkę.
Ważne jest również to aby po założeniu zrobił wam usg, czy dobrze została umieszczona. Do tego po tygodniu przychodzi się na kontrolne usg aby sprawdzić czy wkładka nie jest przesunięta. Gdyż w pierwszych dniach organizm traktuje wkładkę jak coś obcego i macica może chcieć ją usunąć. Ja właśnie tak miałam po pierwszym założeniu i musiałam mieć jeszcze raz zakładana. Następna próba była już udana. W waszym przypadku jak już rodziłyście to raczej nie powinna się przesunąć. Ale przez pierwszy miesiąc lepiej uważać :ico_oczko:
Wkładka ma na końcach takie nitki, ginekolog je przycina, ale zostawia je tak aby później można byłoby usunąć wkładkę. Mi one w ogóle nie przeszkadzały, ale gin mówił żeby zapytać partnera czy jemu nie przeszkadzają i faktycznie musiał je troszkę jeszcze podciąć :ico_oczko:
Kwestia jeszcze jakie macie teraz miesiączki, jeżeli są bardzo obfite to wkładka może jeszcze spowodować mocniejsze krwawienie.
Ja chyba przed założeniem miałam większe niż teraz. Tylko że mam dłużej bo plamienie trwa tak ok 7-8 dni, ale tylko z 3 dni jest powiedzmy normalne a później to tyle o ile.

hmmm tyle mi przyszło na myśl o resztę pytajcie :)

lilo

24 sty 2013, 10:25

moni dzięki za informację :ico_sorki: Myślałam, że to droższa rzecz, te hormonalne są chyba dużo droższe?

Ja jakoś nie potrafię podjąć decyzji, ciągle nie jestem przekonana do ich skuteczności.
Wiem oczywiście, że każda metoda jest w iluś-tam porcentach zawodna.

Tak więc Aga ty też pisz co się dowiesz :ico_oczko: :ico_sorki:

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 sty 2013, 10:40

moni Myślałam, że to droższa rzecz, te hormonalne są chyba dużo droższe?
hormonalne to koszt od 500 zł z wyż

lilo

24 sty 2013, 12:41

Rozumiem, że ty jesteś zadowolona z niej?

Aga śliczna Paulinka, przegapiłam fotkę, podobna do brata ale już trochę inna :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
gosha
Beze mnie to forum nie istnieje!
Beze mnie to forum nie istnieje!

24 sty 2013, 13:06

Aga piękne masz dzieci w podpisie ;) Jak zimowo, bosko !!!!

Awatar użytkownika
aga216
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 sty 2013, 13:28

moni dzięki za info

ja mam skłonności do tworzenia się guzów łagodnych w piersiach i dlatego musze miec taką formą antykoncepcji właśnie bez hormonów.
Nie wiem co to znaczy mieć obfite miesiączki no 3 dni mam krwawienia ,może krwotok to nie jest ale jednak krwawienie mocniejsze tak...
ostatnio miałam też na szyjce pecherzyki nabotha ,ale lekarz mówił i z tego co czytałam to jest to stan po samoistnym leczeniu się nadżerki i nic sie z tym nie robi...mam nadzieje że to nie bedzie przeciwskazaniem....
jakoś boję się że ona nie zadziała....kurde,założy sie i kiedy takie pełne działanie bedzie tej wkładki....????

dzięi za komplementy :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
jak jutro będe to się popytam to też napiszę,moni ale jakby coś to mogę się do ciebie zgłosić z każdym pytaniem w tej sprawie co??? bo ja bede panikowała pewnie na poczatki :ico_sorki:

Wróć do „Kącik dla rodziców”