u nas ok, bez chorób.
Faktycznie na zewnątrz zimno i Piotrus jak slyszy ze idziemy na spacer to od razu mówi - Piotrek chce byc w domu hehehe
Ale i tak wychodzimy,
jest jeszcze śnieg więc niech korzysta póki co
z angielskim nie mam ciśnienia wcale.
uważam tak jak gaga ze najpier powinien nauczyć sie ojczystego języka
ostatnio tylko jakoś mętlik mi sie porobił w głowie - myślę ze jest to spowodowane tym że należę do nielicznych mam które nie maja bzika na punkcie angielskiego
na szczęście myślicie podobnie i wiem ze nie jestem jakimś ufoludkiem w tej kwestii
Madziorka nie mam zdania co do posyłania dziecka do pierwszej klasy.
U P w rodzinie sa dwie dziewczynki - siostry - jedna w wieku 6 lat poszła do pierwszej klasy a druga idzie starym systemem. A sa rok po roku.
Z tego co mi mówiła bratowa P to rodzic najlepiej wie czy posłać dziecko wcześniej czy nie.
Piotruś dziś śpi już od 18:30, wrócili z basenu i na wejściu w drzwiach polożyl sie i powiedział ze chce spać.
Umył tylko zęby i zasnął w "locie".
W czwartki chodze z nim na takie fajne zajęcia (przygotowujace dzieci do przedszkola.
Bardzo fajne, przygotowanie do przedszkola polega na tym że jest w grupie i robi sie różne rzeczy
Fajne dzieciaki, dodatkowo sponsorowane przez miasto jedyny minus to taki że jedziemy autem około 30-40 minut, ale to do przejścia więc luzik.
Piotrus bardzo lubi tam chodzic - byliśmy dopiero na dwóch zajęciach ale jak mowie mu ze pojedziemy w czwartek do dzieci to przyjmuje to z radoscia na buzi.
pisalam wam chyba o mleku.
Trafiliśmy na mleko które Piotrus może pić
(mleko bez laktozy oraz mleko kozie toleruje, dodatkowo kupuję w rossmanie mleko ryżowe, oraz robie mleko sama
z kaszy jaglanej - po prostu bosie jest
podam przepis jeśli któras będzie chciała - polecam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Namaczam na noc 10 migdałów. Rano wylewam wodę, a migdały obieram.
2. Wrzucam do blendera migdały oraz 2/3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie z dodatkiem daktyli.
3. Można dodać trochę soli / słodu – ja dodaję syrop z agawy lub ksylitol.
4. Miksuję wszystko około minuty z ciepłą (ale nie gorącą) wodą aż powstanie gładka masa.
5. Dolewając wody, uzyskuję mleko, które później przecedzam przez gęste sito lub gazę.
WSKAZÓWKA: można dodać w czasie miksowania odrobinę oleju lnianego lub z pestek winogron – wtedy jest bardziej pożywne. Odmiany smakowe też wchodzą w grę – raz wanilia , raz banan, innym razem karob- proszek z chleba świętojańskiego (wtedy wychodzi kakaowe).
Warto wiedzieć, że MLEKO JAGLANE z kaszy rewelacyjnie zagęszcza zupy oraz sosy. Zmiksowane z płynem działa jak gęsta śmietana i nie jest tak szkodliwe jak białko krowie pochodzące z półki sklepowej!!! A dzieci zamiast mieszanek modyfikowanych na śniadanko mogą je pić :)
przepis wziety ze strony dla eko rodziców.
robiłam juz z bananami, laska wanilii, malinami - po prostu pycha