hej hej
dla Moniki :)
Gdy dokuczają ci obrzęki:
jak najczęściej odpoczywaj ze stopami w górze; gdy leżysz, wkładaj pod stopy poduszkę albo zrolowany koc, by lekko unieść nogi
nie wykonuj żadnych ciężkich prac
nie przebywaj zbyt długo na słońcu
noś specjalne rajstopy ściągające dla kobiet w ciąży, nie zakładaj natomiast skarpet czy podkolanówek ze zbyt obcisłym ściągaczem
noś przewiewne buty (z naturalnych materiałów); muszą być wygodne: mieć szerokie noski, niski obcas i grubszą, elastyczną podeszwę amortyzującą wstrząsy podczas chodzenia pamiętaj o odpowiedniej diecie, która zapobiegnie nadmiernemu czy zbyt szybkiemu przybieraniu na wadze
używaj jak najmniej soli
pij dużo wody – płyny poprawiają filtrację nerkową i pozwalają usunąć z organizmu wiele toksyn
do snu układaj się na lewym boku
siedząc, często zmieniaj pozycje; od czasu do czasu wstań, pospaceruj trochę, rozruszaj się aby złagodzić uczucie ciężkości stóp i zlikwidować opuchliznę wokół kostek, po przyjściu do domu owiń łydki (niezbyt ciasno) ściereczkami zmoczonymi
w chłodnej wodzie, po 15 mi-nutach zdejmij kompres; możesz też przygotować chłodną kąpiel nóg z dodatkiem kilku kropli olejku lawendowego, herbacianego, rumiankowego lub rozmarynowego albo wmasować w stopy i łydki żel chłodzący
stosuj preparaty chłodzące
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-m ... 34929.html
to może być zatrucie ciążowe... ale nie musi oczywiście
niepokojące jest że po odpoczynku i rano też masz spuchnięte bo tak nie powinno być
takie zwykłe opuchnięcie ciążowe powinno zmaleć po odpoczynku i rano...
oby było w porządku, ja też bym skonsultowała jeszcze z innym lekarzem
najgorsze że się męczysz biedaku
a ja nawet nie zauważyłam że mam nowy kwiatuszek