leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Re: wiosna-lato 2013

25 mar 2013, 08:40

Tibby a bedziecie tez wozek skladac odrazu?? Jak tak to daj znac jak wrazenia :ico_sorki: jak sie prowadzi i wogole :ico_oczko:

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 mar 2013, 10:02

Witam,

Unas mróz, zimno.
No i był znów kop!

Awatar użytkownika
anza
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

25 mar 2013, 10:59

hej hej

dla Moniki :)
Gdy dokuczają ci obrzęki:
jak najczęściej odpoczywaj ze stopami w górze; gdy leżysz, wkładaj pod stopy poduszkę albo zrolowany koc, by lekko unieść nogi
nie wykonuj żadnych ciężkich prac
nie przebywaj zbyt długo na słońcu
noś specjalne rajstopy ściągające dla kobiet w ciąży, nie zakładaj natomiast skarpet czy podkolanówek ze zbyt obcisłym ściągaczem
noś przewiewne buty (z naturalnych materiałów); muszą być wygodne: mieć szerokie noski, niski obcas i grubszą, elastyczną podeszwę amortyzującą wstrząsy podczas chodzenia pamiętaj o odpowiedniej diecie, która zapobiegnie nadmiernemu czy zbyt szybkiemu przybieraniu na wadze
używaj jak najmniej soli
pij dużo wody – płyny poprawiają filtrację nerkową i pozwalają usunąć z organizmu wiele toksyn
do snu układaj się na lewym boku
siedząc, często zmieniaj pozycje; od czasu do czasu wstań, pospaceruj trochę, rozruszaj się aby złagodzić uczucie ciężkości stóp i zlikwidować opuchliznę wokół kostek, po przyjściu do domu owiń łydki (niezbyt ciasno) ściereczkami zmoczonymi w chłodnej wodzie, po 15 mi-nutach zdejmij kompres; możesz też przygotować chłodną kąpiel nóg z dodatkiem kilku kropli olejku lawendowego, herbacianego, rumiankowego lub rozmarynowego albo wmasować w stopy i łydki żel chłodzący
stosuj preparaty chłodzące

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-m ... 34929.html

to może być zatrucie ciążowe... ale nie musi oczywiście
niepokojące jest że po odpoczynku i rano też masz spuchnięte bo tak nie powinno być :ico_noniewiem:
takie zwykłe opuchnięcie ciążowe powinno zmaleć po odpoczynku i rano...
oby było w porządku, ja też bym skonsultowała jeszcze z innym lekarzem
najgorsze że się męczysz biedaku :ico_pocieszyciel:

a ja nawet nie zauważyłam że mam nowy kwiatuszek :ico_brawa_01: :-D

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

25 mar 2013, 11:26

Dziewczyny, przeżyłam glukozę! Mam już ją za sobą. Żyję i mam się całkiem dobrze. Nie było to przyjemne doświadczenie. Ta 50g była zdecydowanie łatwiejsza do przetrawienia :-D do tego te 2h czekania, ale zaopatrzylam się w dwie gazetki i siedzialam gdziecznie.

Okazało się, że to nie wózek do mnie jedzie, tylko ŁÓŻKO!!! Wiec dziś będziemy mieli łóżko piętrowe :-) ale skladac będziemy je dopiero po pomalowaniu. Teraz nie będzie sensu.
Wózek nawet jeszcze nie wysłany. Napisałam maila i czekam za odpowiedzią kiedy łaskawie wyślą.

spokojnego dnia!
Gosia, super, że kopniak był taki wyraźny. teraz będzie ich już więcej :-)

Nasz Tom po glukozie to aktywny, że szok :-D

monikaA88
Umiem skakać na skakance po całym forum

25 mar 2013, 11:57

HEJ...

u mnie standardowo jak codzien to samo stopy spuchniete :ico_zly: nawet po nocy po odpoczynku nic ta opuchlizna nie chce calkiem zejsc. cos tam widac poprawe ale jak tylko z lozka wstane i zaczne chodzic po mieszkaniu robia sie stopy jak balony a zwlaszcza prawa :ico_zly:
no nic chyba bede musiala sie przejsc do mojego lekarza ogolnego moze ta lekarka mi cos poradzi bo dla mojego ginka to normalne wiec lepiej bedzie jednak tak jak pisalyscie zeby zasiegnac opini innego lekarza i bede musiala w takim przypadku wybrac sie do mojego pediatry. tylko hmmm czy ja te stopy wsadze w buty oto jest pytanie bo od piatku to ja z domu nie wychodze i nawet nie wiem czy wloze te buty czy nie ale sprawdze i jakos bede musiala dojsc do przychodni. smece Wam tylko codziennie o tych moich stopach az mi glupio :ico_noniewiem:

ja dzis zrobilam deser na slodko bo mezus ma wolne wiec tak zeby mu umilic troche podniebienie po tych nockach hihi :ico_oczko:

anza piekny kolejny kwietuszek rozkwitla Ci sliczna roza :ico_brawa_01:

Malgorzatka teraz zycze wiecej takich mocnych kopniakow :-D

tibby no to super ze masz juz to badanie za soba :-) teraz tylko najgorsze czekanie na wyniki... oby wyszly dobrze :ico_oczko:

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

25 mar 2013, 12:12

Do jutra szybko zleci na szczęście. Z glukozą na czczo nie miałam problemów nigdy. Z Tobikiem w ciąży tez obciążenie wyszło ok. Jakoś się nie przejmuję na zapas.

I nie martw się, że "smęcisz"! Po to jesteśmy, żeby cię wesprzec. Cieszę się, że zdecydowałaś się iśc. Może weź ze sobą ost. wyniki badań. Tak na wszelki wypadek.

monikaA88

25 mar 2013, 12:29

ostatnio rozmawialam z kolezanka i mi powiedziala zebym sobie kupila w razie czego mleko dla malego gdybym musiala go dokarmiac bo ja bym miala albo za malo pokarmu albo malo wartosciowy... i tak sie zastanawiam jakie najlepiej kupic mleko modyfikowane z jakiej firmy i w ogole jakie sie kupuje na sam poczatke? bo ja to zielona jestem :ico_noniewiem:

no i termometr jaki najlepiej kupic dla takiego malucha zeby w razie czego sprawdzic temp. ?

monikaA88

25 mar 2013, 12:59

Cieszę się, że zdecydowałaś się iśc. Może weź ze sobą ost. wyniki badań. Tak na wszelki wypadek.
wyniki wezme ze soba :-) jesli bedzie taka potrzeba to nawet poprosze zeby mi ta moja pani doktor pediatra dala skierowanie na badania jakies ogolne chociaz na mocz i krew bo moj ginek to dal mi od poczatku ciazy tylko dwa razy :-/ a wiem ze inne dziewczyny to co miesiac badaja krew i mocz a ja raz na jakis czas bo wg. niego nie ma takie potrzeby nie wiem czego takie podejscie teraz ma a on starej daty lekarz jest bardzo i kiedys kobietom dawal co miesiac skierowania na takie badania a teraz zmienil system prowadzenia ciazy co mnie dziwi. mama jak mi moja kiedys mowila jak on prowadzil ciaze ze na okraglo dawal skierowanie na badania a teraz widzi jak rzadko daje to sama jest w szoku. no ale skoro tak robi to chyba tez wie co robi. zreszta zobaczymy. musze sie najpierw zarejestrowac do tej moje lekarki i zobaczymy na kiedy bede miec karte wyciagnieta w ogole musze zadzwonic i spytac kiedy przyjmuje bo juz tak dawno u niej nie bylam ze nawet nie wiem.

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 mar 2013, 13:00

Mleka w sklepach cała masa 24/24 więc spokojnie nie ma co zapasów robić.
Od bebiko poczatkowe1 chyba najtaniej przez nan1 do bebilonu1 najdroższego. Trzeba próbować co małemu podchodzi a co nie.
...i lepiej założyć, że będzie się cycowac.

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 mar 2013, 13:02

Termometr zwykły elektroniczny z miękką końcówka do pupy.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”