Rabarbarowe parasole na działce mojej działkowej sąsiadki Basi w ciągu tygodnia podskoczyły o kilkanaście centymetrów w górę. To sygnał! Rabarbary Barbary zgodnie z tradycją muszą przynajmniej raz w sezonie znaleźć się w cieście lub kompocie.
Przepis na ciasto z rabarbarem:
Na ciasto:
200 g masła
200 g cukru
5 jajek
Opakowanie cukru waniliowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 łodyg rabarbaru i 5 łyżek cukru do zasypania rabarbaru
Na kruszonkę:
120 g masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g mąki
Rabarbar wymyć, obrać, pociąć na kawałki ok.1.5 cm, w misce zasypać cukrem.
Masło zmiksować z cukrem i jajkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Na wierzchu ułożyć rabarbar (odsączyć, jeśli puścił sok). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło, cukier waniliowy, mąkę zagnieść na kruszonkę, rozsypać na gorącym placku. Piec jeszcze ok.15 minut. Posypać cukrem pudrem.
A Wy macie jakieś swoje sprawdzone sposoby na udane ciasto rabarbarowe?
http://www.okruszkiwspomnien.pl/ciasto-z-rabarbarem/-> polecam także inne moje przepisy