Uczucie biegania po piasku może być spowodowane nadmierną amortyzacją - stopa po prostu się zapada w bucie. Trzeba dobrać buty z amortyzacją odpowiednią do masy ciała. Jak ktoś chce naprawdę dobry but do już bardziej profesjonalnego biegania to radzę wybrać się do profesjonalnego sklepu sportowego gdzie sprzedawca na pewno będzie nam potrafił doradzić (warto zabrać ze sobą starą parę butów bo można wywnioskować nasz sposób biegania po wytarciu podeszwy: pronator czy supinator). Jeśli chodzi tylko o jogging to wystarczą zwykłe uniwersalne buty do biegania, ważne tylko by były dobrze dopasowane - stopa nie może się w bucie ruszać ani nie może być ściśnięta.Też się zastanawiałam nad tymi butami, ale pan w sklepie wytłumaczył mi, że one nie ułatwiają biegania i nie działają amortyzująco na stawy, ale wręcz utrudniają bieg, żeby trening był bardziej intensywny. Podobno bieganie w nich można porównać do biegu po piasku. Nie wiem ile w tym prawdy, ale mnie skutecznie do nich zniechęcił :).
Wróć do „Fitness, Diety i odchudzanie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość