Awatar użytkownika
aguśka
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka
Posty: 194
Rejestracja: 08 mar 2007, 21:26

Przepis na dufinki...

13 mar 2007, 22:00

Witam serdecznie! Czy ktoś z Was zna może poprawny sposób na dufinki? Ja do tej pory robiłam ciasto tak jak na kluski śląskie i smażyłam w głębokim oleju, ale wiem że to nie jest przepis taki jak trzeba. Pozdrawiam i z góry dziękuję :-)

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

13 mar 2007, 22:11

Dufinki

1/2 kg ziemniaków
3 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
gałka muszkatałowa
sól

Ziemniaki obrać, umyć.
Gotować około 20 minut w osolonej wodzie.
Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, zemleć w maszynce.
Masło i kremówkę dodać do ziemniaków, utrzeć.
Piure przyprawić do smaku solą i gałką muszkatałową.
Piure włożyć do szprycy, wycisnąć na natłuszczoną blachę, nieduże kulki.
Dufinki zapiekać 15 minut w temperaturze 180ºC.


tu przepis, ale czy poprawny sama oceń :-D

Awatar użytkownika
aguśka
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka
Posty: 194
Rejestracja: 08 mar 2007, 21:26

14 mar 2007, 08:31

Sosna, a robiłaś może z tego przepisu?? Ja dlatego pytam o przepis bo jak robiłam z mojego to jedna kuleczka mi "wybuchła i poparzyło mi twarz olejem i całą ścianę zachlapało. Tylko że ja to smażyłam w głębokim oleju. Pozdrawiam i dziękuję :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

14 mar 2007, 11:12

przykro mi, ale ja mam dwie lewe ręce :583:
dziewczyno, to uważaj na siebie, ja to grozi wybuchem :-) ... gaśnica, maska na twarz.... Napisz co Ci wyszło, jak coś dobrego to ja sie wpraszam :-D :-D :ico_obiadek:

lidziasc
Wodzu
Wodzu
Posty: 11315
Rejestracja: 09 mar 2007, 23:02

04 kwie 2007, 00:05

mniam musze to sprobowac :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

23 kwie 2007, 18:44

i jak komuś smakowało? wyszło? wybuchło? :-D

Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

24 kwie 2007, 11:57

Ja nie próbowałam bo się boję :-D . Ale może smażyć we frytkownicy???? To wtedy nawet jak wybuchnie to bez szkody dla zdrowia :-D Ale, jeżeli ktoś zrobił, to proszę o opinie czy warto :ico_haha_02:

Swata
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 1
Rejestracja: 06 maja 2007, 19:48

06 maja 2007, 19:53

Witam, mam pytanie JAK ZROBIĆ TE DUFINKI???!! Robiłem je według przepisu :
1/2 kg ziemniaków
3 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
gałka muszkatałowa
sól

Ziemniaki obrać, umyć.
Gotować około 20 minut w osolonej wodzie.
Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, zemleć w maszynce.
Masło i kremówkę dodać do ziemniaków, utrzeć.
Piure przyprawić do smaku solą i gałką muszkatałową.
Piure włożyć do szprycy, wycisnąć na natłuszczoną blachę, nieduże kulki.
Dufinki zapiekać 15 minut w temperaturze 180ºC.

i niestety zamiast się usmażyć poprostu mi zniknęły, to znaczy rozpuściły mi się te małe kuleczki i zrobiło sie "błoto"

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

07 maja 2007, 10:41

tak to ma wyglądać :-D
Obrazek

[ Dodano: 2007-05-07 ]
Ziemniaki ugotować, zemleć. Utrzeć z masłem i kremówką.Doprawić. wykładać na natłuszczoną blachę małe kuleczki.Zapiekać 15 minut w 180 stopniach.
Cudownie smaczny pomysł na dodatek do drugiego dania,lub samodzielne danie:)
p.s.można dodąc też ubite na sztywno białka (do tej porcji 3) ,wtdy są jeszcze bardziej puszyste:)

habibii

Re: Przepis na dufinki...

26 sie 2014, 11:47

witam co do przepisu na dufinki to poprawnie powinno się je robić z ciasta ptysiowego z dodatkiem ziemniaków ugotowanych i ubitych jak na puree . pozdrawiam . nie grożą wybuchem

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość