dzisiaj zrobiłam jabłecznik
szukałam przepisu właśnie na dużą blachę taką z piekarnika i w końcu znalazłam i zrobiłam
wyszedł pycha,Hania już 2 kawałek wcina :lol:
Jabłecznik na dużą blachę
składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
NADZIENIE Z JABŁEK
2kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
3 kopiaste łyżki masła
2 łyżki miodu
PRZEPIS NA CIASTO: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
PRZEPIS NA NADZIENIE Z JABŁEK: Jabłka obrać, pokroić na plasterki. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać miód, wrzucić jabłka i próżyć przez kilka minut cały czas mieszając, na końcu doprawić cynamonem.
UŁOŻENIE CIASTA: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.
MOJA RADA: Ciasto najlepiej wałkować między papierami pergaminowymi i lekko ciasto oprószyć mąką jak się wałkuje
zdjęcia:
cała blacha:
przekrojony: