31 sie 2016, 18:54
Całkiem niedawno robiłam pyszne danie z kurczakiem, za którym przyznam szczerze nie bardzo przepadam, ale wyszło bardzo smaczne. W dodatku niskokaloryczne i zdrowe. :) Przepis ze strony chavroux.pl:
Kurczak z serem kozim Chavroux pieczony w papilotach
Składniki na 4 porcje:
świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
1 pierś kurczaka (około 320g),
400g pomidorków koktajlowych,
500g zielonej fasolki szparagowej,
8 czarnych oliwek,
1 ząbek czosnku,
4 gałązki tymianku,
2 gałązki natki pietruszki,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól gruboziarnista,
sól drobnoziarnista,
pieprz.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. Wytnij 4 prostokątne formy papieru do pieczenia o wymiarach ok. 20cm x 30cm. Pokrój pierś kurczaka na 4 równe części(pokrój najpierw wzdłuż, a następnie tak otrzymane filety przekrój na pół).
Połóż każdy kawałek kurczaka na środku papierowych prostokątów. Rozsmaruj na nich po ćwiartce sera Chavroux i przypraw pieprzem. Przekrój na pół 16 pomidorków koktajlowych i ułóż połówki na kawałkach kurczaka.
Usuń pestki z oliwek i pokrój je w talarki, po czym rozłóż je na kurczaku i dodaj tymianek. Zawiń papierowe prostokąty i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20 minut.
Wrzuć fasolkę do wrzącej osolonej wody i gotuj ok.7-8 min, a następnie dokładnie odcedź. Na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę. Dorzuć fasolkę. Obierz i posiekaj czosnek, pokrój natkę pietruszki oraz pozostałe pomidorki koktajlowe – wszystko wrzuć na patelnię, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. Duś kilka minut na małym ogniu. Polej sokiem z cytryny tuż przed podaniem.