dokładniejest w prawie pracy cos takiego, że można przyjąc prace na 3/4 etatu a wtedy pracodawca przez rok nie może cię zwolnić a w ciągu tego roku mozna szukać nowej pracy - nie wiem jak to się zowie fachowo, ale mnoże któraś to przerabiała i ma więcej istotnych info w tym temacie. Moja koleżanka tak zrobiła bo wiedziała, że jak wróci po macierzyńskim to idzie do zwolnienia - sama pracodawcy powiedziała o takim prawie i nie mogli sie nie zgodzić.
wiem o tym,tylko że z tego co czytałam,to ten okres ochronny jest tylko po macierzyńskim,a nie po wychowawczymelibell napisał/a:
jest w prawie pracy cos takiego, że można przyjąc prace na 3/4 etatu a wtedy pracodawca przez rok nie może cię zwolnić a w ciągu tego roku mozna szukać nowej pracy - nie wiem jak to się zowie fachowo, ale mnoże któraś to przerabiała i ma więcej istotnych info w tym temacie. Moja koleżanka tak zrobiła bo wiedziała, że jak wróci po macierzyńskim to idzie do zwolnienia - sama pracodawcy powiedziała o takim prawie i nie mogli sie nie zgodzić.
dokładnie
jest coś takiego i też nie pamiętam jak sie nazywa ale w każdym razie chodzi o to ze piszesz wniosek o zmienijszenie wymiaru czasu pracy i że chcesz wrócić np zamiast na 8 godzin to na 7 i wtedy umowa jest na rok i przez ten czas szef nie moze cie zwolnić
ja wracałam z wychowawczego i podjęłam pracę na 7/8 etatu właśnie po to, żeby mnie nie zwolnili. Byłam przez rok pod ochroną i dobrze, że tak zrobiłam, bo inaczej bym szybciej wyleciała z firmy. Także ten pomniejszony etat i związana z nim ochrona prawna dotyczy nie tylko kobiet, które wracają po urlopie macierzyńskim, ale również te które wracają z wychowawczego.wiem o tym,tylko że z tego co czytałam,to ten okres ochronny jest tylko po macierzyńskim,a nie po wychowawczym
Wróć do „Prawo, praca i polityka”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość