elibell
4000 - letni staruszek

16 sie 2011, 13:28

jest w prawie pracy cos takiego, że można przyjąc prace na 3/4 etatu a wtedy pracodawca przez rok nie może cię zwolnić a w ciągu tego roku mozna szukać nowej pracy - nie wiem jak to się zowie fachowo, ale mnoże któraś to przerabiała i ma więcej istotnych info w tym temacie. Moja koleżanka tak zrobiła bo wiedziała, że jak wróci po macierzyńskim to idzie do zwolnienia - sama pracodawcy powiedziała o takim prawie i nie mogli sie nie zgodzić.

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 sie 2011, 14:07

jest w prawie pracy cos takiego, że można przyjąc prace na 3/4 etatu a wtedy pracodawca przez rok nie może cię zwolnić a w ciągu tego roku mozna szukać nowej pracy - nie wiem jak to się zowie fachowo, ale mnoże któraś to przerabiała i ma więcej istotnych info w tym temacie. Moja koleżanka tak zrobiła bo wiedziała, że jak wróci po macierzyńskim to idzie do zwolnienia - sama pracodawcy powiedziała o takim prawie i nie mogli sie nie zgodzić.
dokładnie :ico_oczko:
jest coś takiego i też nie pamiętam jak sie nazywa ale w każdym razie chodzi o to ze piszesz wniosek o zmienijszenie wymiaru czasu pracy i że chcesz wrócić np zamiast na 8 godzin to na 7 i wtedy umowa jest na rok i przez ten czas szef nie moze cie zwolnić

JoannaS
Wodzu
Wodzu

16 sie 2011, 16:14

No a jak pojdzie na 8godz a nie na 7 h to wtedy moze zwolnić ?

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 sie 2011, 16:24

dzięki za odpowiedzi :-)
elibell napisał/a:

dokładnie :ico_oczko:
jest coś takiego i też nie pamiętam jak sie nazywa ale w każdym razie chodzi o to ze piszesz wniosek o zmienijszenie wymiaru czasu pracy i że chcesz wrócić np zamiast na 8 godzin to na 7 i wtedy umowa jest na rok i przez ten czas szef nie moze cie zwolnić
wiem o tym,tylko że z tego co czytałam,to ten okres ochronny jest tylko po macierzyńskim,a nie po wychowawczym :ico_noniewiem:

[ Dodano: 16-08-2011, 16:27 ]
Cytuję odp. prawnika
"I tak, w myśl art. 1868 § 1 K.p., pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę pracownikowi, który nie decyduje się na urlop wychowawczy, a na obniżenie wymiaru czasu pracy (art. 1867 K.p.). Okres ochronny trwa w tym przypadku od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. "
A ja wracam do pracy po wychowawczym,a nie po macierzyńskim

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 sie 2011, 21:17

Zulcia, wniosku się nie pisze jeśli wracasz zgodnie z podaniem o urlop wychowawczy, wcześniej powinnaś dostać skierowanie na badania, żeby wszystko grało, ale to pewnie się załatwi później :ico_oczko: wydaje mi się, że wykorzystałaś cały urlop wychowawczy więc powyższy przepis cie nie dotyczy :ico_oczko:
JoannaS, można :-D

Awatar użytkownika
pinko
4000 - letni staruszek

21 sie 2011, 11:39

wiem o tym,tylko że z tego co czytałam,to ten okres ochronny jest tylko po macierzyńskim,a nie po wychowawczym :ico_noniewiem:
ja wracałam z wychowawczego i podjęłam pracę na 7/8 etatu właśnie po to, żeby mnie nie zwolnili. Byłam przez rok pod ochroną i dobrze, że tak zrobiłam, bo inaczej bym szybciej wyleciała z firmy. Także ten pomniejszony etat i związana z nim ochrona prawna dotyczy nie tylko kobiet, które wracają po urlopie macierzyńskim, ale również te które wracają z wychowawczego.

Awatar użytkownika
choto
Gaduła niepokonana!
Gaduła niepokonana!

Re: powrót do pracy po urlopie wychowawczym

21 lut 2017, 12:48

To jest dobry moment - firmy mają problem z kadrami. Nawet w miastach, które raczej uchodziły za biedne jest dużo lepiej, zerknijcie na to - http://www.gowork.pl/praca/radom;l Trudno przewidzieć, jak sytuacja będzie wyglądała dalej, ale będąc w czymś konkretnym fachowcem, można bez większych problemów znaleźć jakieś solidne zatrudnienie.

Wróć do „Prawo, praca i polityka”