Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

06 wrz 2011, 12:47

Elibell,na dobra sprawe masz jeszcze maksymalnie niecale 3 tyg. czasu :ico_noniewiem: ...wierze ze Ci ciezko juz bo koncowka wszystkie wiemy jaka jest przyjemna :ico_oczko: ...ale skoro dziecko potrzebuje czasu to nie ma chyba co go ponaglac,najwazniejsze zeby bylo w pelni dobrze rozwiniete :ico_sorki: i gotowe na wyjscie,tyle miesiecy dalas rade to te kilkanascie dni dasz rade spokojnie!najgorsze to sie nastawic na porod przd terminem,bo sie niepotrzebnie dluzy....wiec spokojnie urodzisz niebawem tak czy siak :-D :ico_sorki:

elibell
4000 - letni staruszek

06 wrz 2011, 14:47

to jest pewne i nieuniknione że urodze hihihihi no a ja chyba się nastawiłam na to że wcześniej urodze i teraz mi się dłuży, a do tego dookoła wszystkie przenoszone po 2 tyg i to mnie dołuje strasznie. Ale co ma byc to będzie.

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 wrz 2011, 15:27

A tam, przesypiaj dni jak możesz, poczytaj coś na co czasu nie miałaś, a do połogu nie ma co się spieszyć (mimo, że dziecko wszystko wynagradza) nie jest to najprzyjemniejszy etap w życiu :ico_noniewiem: Ja tam opędzałam się od wszystkich, miałam wory pod oczami,

Glizdunia, ja myślę, że 7 latek jest w pełni świadomy co umie a czego nie. Mój Damian to co innego, on nie ma oporów w mowieniu w narzeczu majów, czyli angielski po Damianowemu :ico_haha_01: Bartek już opory ma, odezwać się wstydzi czasami.
Ciekawa jestem co stracił nie chodząc do Year1. Od razu pójdzie do Year 2- nie będzie miał tyłów? W przedszkolu polskim przerobili program 1 klasy szkoły podstawowej. czyta i pisze po polsku dość dobrze, literuje częściej, sylabizuje. Liczy, dodaje i odejmuje swobodnie do pewnego pułapu.

Są polskie dzieci w jego szkole, i chyba 1 dziewczynka w jego klasie.
dzieci są przyjazne ponoć, pomocne, fajne.
nauczycielka młoda i spoko.
A i jest też specjalna osoba która dba o dzieci mówiące w innym języku, będzie go obserwowała, z czasem zabierała z klasy na dodatkowe wprowadzenie do j. ang.
Jestem dzisiaj po tej wizycie w szkole pełna optymizmu, że będzie mu tam dobrze!

No i mieliśmy mega fuksa, bo akurat jak złożyłam aplikację o miejsce w szkole, ktoś wypisał dziecko z klasy drugiej, a ponieważ mieszkamy ulicę od szkoły, mieliśmy pierwszeństwo :ico_brawa_01:
Damian też ju oficjalnie widnieje na liście styczniowej :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

06 wrz 2011, 15:37

no widzisz,bedzie pozytywnie,nie mam pojecia na jakim etapie sa dzieci w klasie drugiej..nie robia jakich sprawdzajacych testwo na przyjecie do szkoly? :ico_noniewiem:
taka pomoc dla dzieci mowiacych w dwoch jezykach jest w kazdej szkole,naszej tez..pani mowila mi ze np. to ze maya mowi w obu jezykach bardzo dobrze to nie wszystko,oni pilnuja tez zeby wszystkie pozostale dziedziny byly wyrownane,takie tez wychowawcze sprawy...no i dobrze bo w razie czego jest do kogo zagadac jak sie ma z czyms klopot dodatkowy..
jak bartek zareagowal na szkole?pozytywnie?daj znac jak bedzie po pierwszym dniu :-)
i masz racje,mlodszemu bedzie latwiej bo nie ma oporow..cieszy sie do przedszkola?to zostaniesz sama z coreczka?odsapniesz troche :-D

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 wrz 2011, 15:49

Damian dzisiaj popłakał się jak bartek szedł a on nie :)
Ale w szkole organizują raz w tyg "drop-in session", no więc będę tam zaglądać z nim i Mileną, potem odbierac Bartka.
A i tak, od stycznia tylko z Milą przez te kilka godzin. Miła odmiana :-D

Bartek pozytywnie zareagował. Był ciekawy co gdzie i jak.
Ale pusta szkoła to nie to samo co pełna dzieci. Zobaczymy jutro!!!

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

06 wrz 2011, 23:46

noo to brzmi zachecajaco! :-D daleko musicie kroczyc do szkoly i pkola?

my wlasnie zrobilismy sobie popcorn,taaaka mialam ochote ze szok! :ico_haha_01:
jutro kolejny dzien rytualow naszych,dzisiaj mi maya obiecala ze bedzie bez awantur pozwalala podawac insuline...trzymam ja za slowo bo bez kalmsa sie u mnie nie obedzie w takiej nerwowce! :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

07 wrz 2011, 00:03

Ulicę dalej mamy szkołę. Przechodzimy max 200m i jesteśmy :-D

Awatar użytkownika
Agus
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

07 wrz 2011, 15:49

Hej dziewczyny!
Mam pytanie co do witaminki d3 - w Polsce podaje sie ja w kropelkach malym dzieciaczkom a tutaj pytalam lekarki powiedziala ze czegos takiego nie robia.. Wy podawalyscie swoim maluszkom? Nie chce nic robic na wlasna reke bo slyszalam ze jak bedzie wit d za duzo to tez moze zaszkodzic.. Ale jesli bedzie za malo to moze miec problemy z koscmi i zabkami :ico_olaboga:
Elibell juz niedlugo :-D Dziewczyny dobrze mowia - lepiej sie wyspij poki jeszcze masz czas, ja spie kiedy tylko moge ale maly mi na za duzo nie pozwala :p Dzisiaj juz drugi raz zasnal ale na brzuszku bo inaczej marudzi a tak go nie zostawie wiec nie mam jak sie polozyc :ico_noniewiem:

elibell
4000 - letni staruszek

07 wrz 2011, 16:02

Agus, ja nie podawałam mojej małej, ząbki ma ładne póki co, ale zastanawiam sie czy drugiemu dawać, sama nie wiem zapytam w szpitalu chyba

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

07 wrz 2011, 18:18

Agus,ja tez nie podawalam..czytalam kiedys ze wystarczy kilka minut na dworze by wyprodukowac dawke wit. d w organizmie na caly dzien,mowa od sloncu odbitym w lisciach nawet-to nie to ze ma cie slonce nagrzewac bo wiadomo jak jest z pogoda,wiec spacerek itp i powinno byc ok :ico_sorki: ...uwazam ze co za duzo to niezdrowo..takie podawanie tej witaminy"na oko"jak to ma miejsce w pl to tez niedobrze,co lekarz to zapisuje inne dawke,braki witaminy d tez da sie zaobserwowac,poczytaj o objawach niedoboru w razie czego ,z tego co pamietam to potliwosc ,niezarastanie ciemiaczka :ico_noniewiem:

martalka ,jak pierwszy dzien szkoly?

Wróć do „Pozostałe”