ladybird23
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 lis 2011, 23:37

moja uwielbia byc noszona w pozycji pionowej, uwielbia siedziec, najlepiej w pionie (nie pol lezaco), ale jest zdzwiona i happy ze wszystko tak dobrze widzi, jak sama siedzi, trzymajac tylko raczkami moje palce :-) no ale mi sie wydaje ze to troche za wczesnie na 4 m-czne dziecko :ico_noniewiem:
dzisiaj jedlismy jabuszka z dynia i o dziwo wcinala jak sie patrzy, na pierwszy rzut czegos nowego dalam 5 lyzeczek i niezbyt zadowolona ze sloiczek zamknelam, ale trzeba poczekac na reakcje..

agus to moga byc kolki, a mniej wiecej zawsze o tych samych porach?
zwykle objawy poszczepienne mi sie wydaje ze po 1-2 dniach powinny ustac :ico_noniewiem: sama jestem ciekawa co ci lekarka powie :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Agus
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

02 lis 2011, 23:55

Ladybird no wlasnie wiem, ze po szczepieniu 1-2 dni ale bardziej myslalam ze moze cos by zlapal przez to ze byl oslabiony albo jakis narzad moglby mu szwankowac? W kazdym razie lekarka go zbadala i nic nie znalazla wiec stwierdzila ze najprawdopodobniej kolka.. co do pory to w piatek byl wieczor, w poniedzialek tez wieczor a dzisiaj 11 rano.. Z tych najmocniejszych 'napadow' :ico_noniewiem: kupilismy Infacol, moze pomoze :ico_sorki: , kilka dni dawalismy espumisan ale nic nie dalo.. :/ po tym co bylo rano caly dzien byl ok, wiec taki jeden atak dziennie? :ico_noniewiem:

[ Dodano: 02-11-2011, 23:00 ]
dalam za ten 'jezyk niemowlat' 13£ a pozniej dopiero sprawdzilam ebaya i znalazlam dwie na licytacji i przed chwila jedna wlasnie poszla za 4£ lacznie z wysylka :ico_puknij: zla jestem ze nie sprawdzilam wczesniej czy nie ma :ico_zly:

ladybird23
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 lis 2011, 09:47

agus ja ci powiem ze moja Milka miala kolke 20 min ok 17 kazdego dnia ok 1 m-ca nie pamietam dokladnie i wtedy nic nie dzialalo, zadne espumisany i inne takie, po prostu 20 min darcia sie, na moich rekach wyginania, ale czula sie bezpieczniej przycisnieta z calych sil do mojego brzucha wiec jakos to znosilysmy, temu nie zapobiegniesz jedynie mozesz zlagodzic nieco bol, ale to samo mija ok 4-5 m-ca..

nina0226
Zrobiłem Magistra z forum!

03 lis 2011, 11:13

ale to samo mija ok 4-5 m-ca..
z tego co ja słyszałam to kolki trwają od 3tygodnia do 3miesiąca, a Oli ma już 3miesiące to nie wiem czy to rzeczywiście kolki, no ale może i tak. U nas jak na razie Alanek nie miał i nie ma problemów z brzuszkiem i oby mu się nie pojawiły.

A wasze dzieci też nienawidzą ubierać się na podwórko? Mój synek zazwyczaj tak się wydziera jakby go ze skóry obdzierali szczególnie jak nakładamy mu czapkę. Nerwus mały. Automatycznie uspakaja się kiedy zostanie wyniesiony na podwórko, no ale w domu to histeria na całego :ico_olaboga:. Ogólnie jak to z mężem stwierdziliśmy "złote dziecko" tylko te histerie z ubieraniem. Jak go ubieram w ciuszki domowe to się nie drze - najgorsza jest czapka

A mam pytanie: co ile powinno wymieniać się smoczek? Bo ostatnio koleżanka mi powiedziała, że co 6tygodni, ale to chyba przesada, przecież te smoczki wcale tanie nie są :ico_puknij: szczególnie ten smoczek, który upodobał sobie Alanek z filipsa to jakieś 20zł :/

[ Dodano: 03-11-2011, 14:33 ]
o kurde ale tu tłumy :ico_spanko:

Awatar użytkownika
Agus
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

03 lis 2011, 21:11

Maly juz dzisiaj caly dzien ok, albo pomogl infacol albo nie wiem co :ico_noniewiem:
szczególnie jak nakładamy mu czapkę.
Ogolem z ubieraniem nie ma problemow ale czapek nienawidzi :ico_olaboga: tak sie wierci i wierci ze mu sie zawsze przekrecaja na wszystkie strony, albo opadaja na oczy co juz calkowicie go wscieka :ico_olaboga:
A mam pytanie: co ile powinno wymieniać się smoczek?
Poczytalam troche na necie i jedni pisza ze co miesiac, inni ze co 3.. A jeszcze inni ze jak widac, ze smoczek jest juz 'zjechany' choc nie wiem jak to mozna osiagnac, Oli ma tego samego smoka od urodzenia (kilku innych nie lubil wiec tylko ten zostal) i jakos ja nie widze zeby byl 'zuzyty', nie jest przeciez brudny ani jakis 'popsuty' :ico_noniewiem: Ale na wszelki wypadek dalam mu nowy, bo czytalam ze podobno te wyprofilowane sa najlepsze a do tej pory mial taki sam po prostu okragly, innego ksztaltu nie chcial. :ico_noniewiem: A dzisiaj mu dalam taki splaszczony i grzecznie ciumkal wiec pewnie sie niedlugo przyzwyczai do nowego ksztaltu :-)
o kurde ale tu tłumy :ico_spanko:
Nie nadazam z czytaniem :-D

ladybird23
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 lis 2011, 21:40

co do smoczkow to niby co pare m-cy..
ja mam od poczatku na razie 1 z 6 ktore kupilam(reszta lezy nieuzywana, bo zadnego innego nie chciala przyswoic), silikonowy i nie widze potrzeby wymiany, chyba ze na wiekszy :ico_noniewiem: i tez mam kulke i znow slyszalam ze kulki sa najlepsze, ze szczeka sie dobrze ksztaltuje przy kulce, a przy tych splaszczonych niby podniebienie plaskie :ico_noniewiem: ale pewnie ilu ludzi tyle opinii :ico_noniewiem:
na pewno czesciej sie wymienia te kauczukowe, bo ona sie szybko zjezdzaja, ta guma zaczyna pekac szybciej i smierdziec, wiec chocby z tych powodow..

a co do ubierania to chyba kazde dziecko niecierpi ubierania czapki, Kalunia tez jak za dlugo ja ubieram to zaczyna sie niecierpliwic i kwilic, a jak zakladamy czapke to glowa w lewo w prawo, czapka na oczach i ryk :ico_haha_01:
a jak wyjdzie na dwor to praktycznie za kazdym razem od razu spi :-)

[ Dodano: 04-11-2011, 08:53 ]
dzien dobry
czy ten watek odzyje, czy z braku odwiedzajacych zginie smiercia naturalna? :ico_oczko:
my mialysmy niespokojna nocke, rowno co 2,5 godz pobudka, smok na chwile i kwekanie :ico_noniewiem: ale ja jak robot, budze sie, ide zrobic mleczko, karmie ja, odkladam i momentalnie zasypiam, wiec jako tako wyspana jestem :ico_noniewiem:

nina0226

04 lis 2011, 10:51

A no to dzięki za odpowiedź. Ja też używam tego płaskiego, bo kiedyś oglądałam program "mamo to ja" i tak pewien fizjoterapeuta powiedział, że ponoć od tego płaskiego łatwiej dziecko odzwyczaić, bo trudniej maluchowi się go trzyma... nie wiem czy to prawda, bo właśnie mój Alanek tylko tego smoka sobie upodobał, inne smoki w kółko wypluwa i wypluwa, tak jakby nie umiał ich ssać, może dlatego, że ja mam malutkie brodawki i on nie wie co ma robić, jak mu wsadzę smoczek z kulką :ico_noniewiem:

Agus czyli to nie kolka raczej, tylko jakoś kilka dni nie dyspozycji. Ale jakby się pojawiło znowu to znalazłam w internecie, że ponoć najlepszy sposób na kolki to karmiąc dziecko robić tak: najpierw przed karmieniem potrzymać na brzuchu żeby jelitka popracowały, albo pionowo, to może się odbije powietrzem, które się wcześniej nałykał. Później jak już karmisz to po 2minutach spróbować odstawić i odbić, potem tak samo zrobić po 5minutach, a potem już na koniec jedzenia. Nie wiem czy to zda rezultat, bo moje dziecko na przykład już tak długo nie je. Potrafi jeść w 10minut, ale potrafi też i w 3 więc ciężko by mi było go tak odbijać, to pewnie metoda na mniejsze dzieciaczki, które jedzą długo i powoli :ico_noniewiem:
my mialysmy niespokojna nocke, rowno co 2,5 godz pobudka, smok na chwile i kwekanie :ico_noniewiem: ale ja jak robot, budze sie, ide zrobic mleczko, karmie ja, odkladam i momentalnie zasypiam, wiec jako tako wyspana jestem :ico_noniewiem:
o szok, ja bym nie wyrobiła tak często wstawać :ico_olaboga:, ja też w sumie szybko zasypiam w nocy, no chyba, że zachce mi się siusiu, to potem już jakoś ciężej. Ale czasem w ciągu dnia próbuje przespać się z Alankiem, a on tak niespokojnie rano śpi, że może góra 30minut pośpię, bo co chwilę się budzi trzeba mu smoka dać, albo pokołysać o i takie to spanie, a żebym jeszcze takie nocki miała to bym chyba się przez maszynkę przekręciła. Na szczęście Alanek nockę przesypia całą... ewentualnie raz się obudzi, żeby popić ale rzadko :ico_sorki:

[ Dodano: 04-11-2011, 09:57 ]
czy ten watek odzyje, czy z braku odwiedzajacych zginie smiercia naturalna? :ico_oczko:
a może przeniesiemy się do jakiegoś innego wątku? Do wiosennych lub jesiennych dzieciaczków?

ladybird23
Cyber rusałka
Cyber rusałka

04 lis 2011, 17:23

nina no nie wiem czy to nie dobry pomysl, tylko ze tu juz sie powiedzmy znamy, dziewczyny na innych watkach tak samo i moga nie chciec..no ale tu to juz prawie monologi piszemy :ico_noniewiem:
a Kalinka w zaleznosci od tego o ktroej zasnie to budzi sie 2 lub 3 razy :ico_noniewiem:

a dzisiaj moja mama przejdzie chrzest bojowy z wnusia, bo my idziemy na otwarcie dyskoteki od kolegi A. w sumie ja mysle ja uspac i wrocic do pierwszego karmienia, czyli ok polnocy gora 1, no ale ona moze sie obudzic akurat wczesniej i wtedy mama bedzie musiala sobie radzic, a powiem szczerze ze z leksza panikuje jak to bedzie, ze Kalinka wyczuje ze mnie nie ma i bedzie jej :ico_placzek: stresuje mnie tym, ale coz.. :ico_placzek:

Awatar użytkownika
Agus
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

04 lis 2011, 17:24

Hej laski, jezu, ale tu pusto.. Czy wszyscy powyjezdzali gdzies na swieta czy co? Mozna by pomyslec nad tym przeniesieniem.. :ico_noniewiem:

A u nas dzisiaj nocka koszmarna.. :( Maly zasnal o 21, wstal o polnocy i za nic nie chcial pojsc spac.. Oczy jak 5 zl, w koncu cudem udalo mi sie go uspac o 2:30.. ale przez jakies pol godziny spiewalam mu aaaa kotki dwa.. taka bylam wkurzona, ze szok, ostatnie dwie noce wstawal co 2 godziny i myslalam, ze w koncu sobie pospie a tu mi taki numer odstawil.. ale co zrobic, przeciez nie moge sie na niego zloscic ze nie chce spac :ico_nienie: tylko nie wiem co sie stalo bo w ciagu dnia spal jakies 2 godziny tylko :ico_noniewiem: no oby dzisiaj bylo lepiej..

Brzuszek nie bolal od srody wieczorem juz wiec chyba pomogl Infacol, albo jak Nina mowisz, moze akurat mial takie kilka dni :ico_noniewiem: Staram sie go klasc na brzuszek przed jedzeniem no bo po nie zeby nie ulewal. A co do tego odbijania co kilka minut no to wlasnie jak mowisz chyba dla mlodszych dzieci, bo Oli tak max 10 min je. Ale poprobuje przy okazji :-)
o szok, ja bym nie wyrobiła tak często wstawać :ico_olaboga:
No bywa ciezko, ale ja i tak mam latwiej niz Ladybird bo tylko przystawiam go do cycka 5-10 min i znow spac.. Ale takie wstawanie co 1,5-2h jest jednak meczace.. :/

[ Dodano: 04-11-2011, 16:28 ]
a powiem szczerze ze z leksza panikuje jak to bedzie, ze Kalinka wyczuje ze mnie nie ma i bedzie jej :ico_placzek: stresuje mnie tym, ale coz.. :ico_placzek:
Wiem co czujesz, tez nie wyobrazam sobie zostawic malego.. Masz o tyle lepiej, ze karmisz butla to mama moze Ci Mala nakarmic, a ja niestety musialabym zdazyc do karmienia :/ Choc i tak szczerze mowiac nie mam takiej wielkiej potrzeby wychodzenia gdziekolwiek bez niego, wiec sie wstrzymam jeszcze :)

Awatar użytkownika
martasz
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

04 lis 2011, 20:36

Lady spoko małej będzie dobrze z babcią ;-) Może nawet nie zauważy,że Cię nie ma, a jak będziesz się denerwowała to Kalinka wyczuje, że coś się święci.

Trochę mnie tu nie było..niezłe pustki :ico_szoking:

U nas wszystko dobrze. Wczoraj byliśmy u ortopedy, na szczęście nie miał żadnych zastrzeżeń :-)
Dziś Antek ma bardzo marudny dzień, ciagle chce się przytulać :ico_noniewiem:
Od kilku dni wcina marchewkę, a od wczoraj jabłko :-) bardzo mu smakuje i super sobie radzi z jedzeniem łyżeczką :-) a co najlepsze wszelkie brzuszkowe kłopoty się skończyły :ico_brawa_01: nawet nie wiem kiedy robi kupkę, a wcześniej tzn zanim zaczęliśmy z marchewą strasznie się męczył :ico_olaboga:

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”