Awatar użytkownika
martasz
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

09 lut 2012, 20:21

izuś gratulacje :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2012, 21:19

dzięki dziewczyny :ico_oczko:
dziąseł nie ma spuchniętych ale mi się wydaje że to cały czas brzuch bo najpierw bardzo słychać jak jej w brzuszku bulgocze a później bardzo pruta :ico_noniewiem:
a wiesz ze Kondziu też ma "gorsze dni"... moze to jakiś skok ich dopadł :ico_olaboga: bo on tez pierdzi przy tym na potegę :ico_olaboga: a nic nowego nie dostał :ico_noniewiem:
tylko zupka jarzynowa, jabłuszka, jabłuszka z dodatkami i śliweczki :ico_noniewiem:
no i od czasu do czasu kaszka jakaś :ico_oczko:
tyle ze u niego zęby juz widać :ico_noniewiem:
ale tylko te dwa siekacze :ico_haha_01:

Nina śliczny Alanek :ico_brawa_01:

[ Dodano: 09-02-2012, 20:40 ]
Nie wiadomo kim była matka czy nie piła w ciąży. I nie wiem czy bym potrafiła pokochać jak swoje.
szkieletorek to ja ci powiem szczerze z włąsnej autopsji że to kim była matka akurat ma najmniejsze znaczenie
co to ma do rzeczy?
a jak nawet piła to co?
czy te dziecko ma mniejsze prawo do miłosci?
czy można w ogóle myśleć w tych kategoriach? dziecko to nie lalka na wystawie ze mozna sobie wybierać te takie włsoki a takie policzki a taki nosek itp
KAŻDE dziecko kocha tak samo i chce być kochane
nawet dzieci z FAS potrafią wyjsć z tego i nie byc opóźnione w rozwoju
najlepszym na to przykąłdem jest moja bratanica, mój brat starał sie o dziecko 16 lat i w końcu postarał sie o adopcje, poznali Karolinkę w dzień jej pierwszych urodzin i zakochali sie
Karoliny matka piła paliła i Bóg jeden wie co jeszcze w ciazy, chciała poronić, miała około 40 lat gdy ją urodzila
a jednak Karolcia jest niezwykle zdolną i mądrą dziewczynką, jest bardzo lubiana przez rówieśników i nauczycielki, poszła do szkoły rok wcześniej bo jest na tyle zdolna ze to dla niej pestka, a miłości w niej tyle ze inni mogą brać z niej przykład

i jeszcze chciałabym tylko wspomnieć ze w życiu codziennym nie ma znaczenia to ze jest adoptowana, jej zycie wyglada tak samo jak normalnego dziecka bo ona jest normalna i ma normalny dom i na szczęście normalnych rodziców :ico_oczko: bo co za dom by miała z prawdziwą matką?

a powiem wam ze z całego serca chciałabym dać kiedys dom takiemu dziecku które w normalnych warunkach nie ma szans na adopcje, np nastolatkowi który ze wględu na wiek nie jest "atrakcyjny" dla potemncjalnych rodziców adopcyjnych, albo dziecko niesłyszące czy niewidome :ico_oczko: bo takich dzieci nikt nie chce i nie kocha, a ja bym je kochała jak swoje dzieci, właśnie dlatego ze nikt ich nie kocha :ico_noniewiem:

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

09 lut 2012, 21:47

szkieletorek, a tak mi przyszło do głowy, a Wy nie jesteście może w Tyliczu?
Nie,nie.
Jesteśmy dokładnie w miejscowości Słotwiny.
chcą zebym przyszła w poniedziałek do pracy :ico_brawa_01:
No to gratuluje i oby się udało.
Miłej pracy
Szkieletrek mam do Ciebie kilka pytań odnośnie pieluch wielorazowych. Cały czas ich używasz? Ile sztuk kupiłaś i jakie dkładnie? Poważnie myślę nad przejściem na wielorazowe.
Oooo a co się stało że się nad zmianą zastanawiasz?
Tak ja nadal używam tych pieluszek.
Mam 3 takie otulacze w rozmiarze od 3-6 kg czy jakoś tak . Gdy wyrośnie z tego rozmiaru zakupię kolejne bo te maja taką zaletę że mieści się bardzo gruba pieluszka do środka .Ja ich używam na noc.
Obrazek
Takich pieluszek z kieszonka mam chyba 4 ale już nie pamiętam dokładnie.
One są jedne do końca niby . Ale pewno gdyby dziecko było jakimś grubaskiem bardzo albo bardzo duże to może do 1,5 roku nie wystarczyć.Ale myślę że moja chudzinka ponosi je długo.Mają regulacje gumki koło nóżek .
Ta pieluszka w cenie ma 2 wkłady z mikrofibry .
Obrazek
Wkładow do pieluszek mam hmm sporo
* 15 zwykłych tetrowych ale fajne tez są
* 8 takich jak tetra ale dużo dużo grubszych z tego samego sklepu ale dostałam za darmo za zebrane punkty
* 6 takich z mikrofibry
* plus te dco były w cenie w pieluszkach
Wystarcza mi to na jakieś 3-4 dni .Znaczy pieluszek by mi wystarczyło pewno na 5 dni ale mała moja robi kupki rzadkie i gdy taka zrobi to otulacz jest brudny i ląduje do prania.
Gdy zrobi siku to pieluszka idzie do prania a otulacz nie.Daję go na grzejnik by wysechł i używam dalej. Otulacze te schną bardzo szybko .Jedynie te wkłady z mikrofibry dłużej ale jak rozwieszam na suszarce wieczorem to rano suche jest.
Piorę w 40 stopniach . Raz w miesiącu w 60 i wtedy wszelkie brudy które nie doprały się dopierają ładnie.
Ja przyzwyczaiłam się już do tego że gdy zrobi kupkę to trzeba przeprać w rękach ale nie sprawia mi to problemu , nie mam tez więcej jakoś pracy .
Ale dla dzieci które robią kupki twarde to są specjalne papierki eko które wkładach na pieluszkę i gdy kupkę dziecię zrobi to wyciągasz papierek z kupka a pieluszka czyściuteńka jest .Papierki są eko więc można wrzucasz do wc.

Awatar użytkownika
jula81
Maniak forumowy
Maniak forumowy

09 lut 2012, 21:49

Cytat:
Nie wiadomo kim była matka czy nie piła w ciąży. I nie wiem czy bym potrafiła pokochać jak swoje.

szkieletorek to ja ci powiem szczerze z włąsnej autopsji że to kim była matka akurat ma najmniejsze znaczenie
co to ma do rzeczy?
Ja też myślę, że nie geny a wychowanie ma duże znaczenie.
Takie dziecko będzie takie jak się je wychowa i w jakim domu będzie dorastać.

Izuś super wieści :ico_brawa_01: .

Jutro spróbuje dać Erykowi marchewki z ziemniaczkiem z 2 łyżeczki.

szkieletorek

09 lut 2012, 21:56

a jak nawet piła to co?
czy te dziecko ma mniejsze prawo do miłosci?
czy można w ogóle myśleć w tych kategoriach? dziecko to nie lalka na wystawie ze mozna sobie wybierać te takie włsoki a takie policzki a taki nosek itp
Nie przesadzaj i nie wmawiaj mi że ja patrze w takich kategoriach na dzieci z domów dziecka.
Dla mnie one niczym się nie różnią ode mnie .
Ale ja po prostu nie potrafiłabym adoptować . Jestem przez to gorsza czy jak ?
Jeśli piła to może dziecko bys chore przez to a ja tak jak pisałam nie potrafiłabym adoptować zdrowego czy tym bardziej chorego dziecka.Nie każdy został obdarzony takim czymś by miec na tyle siły wiary i miłości

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2012, 22:52

Jesteśmy dokładnie w miejscowości Słotwiny.
aaaa... bo Tylicz koło Krynicy i są tam jakieś stoki super chruper czy cuś :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
inia1985

09 lut 2012, 23:36

szkieletorek, to w sumie niedużo masz tych pieluszek, ja myślałam o 10-15 materiałowych (+30 wkładów) i 2 otulaczach
Oooo a co się stało że się nad zmianą zastanawiasz?
kilka czynników się na to złożyło. Oszczędność, ekologia (jakoś szczególnie nawiedzona nie jestem, ale razi mnie parę rzeczy) i zdrowie mojego dziecka. W TV o tym słyszałam, później poczytałam trochę i u chłopców stosowanie pieluszek jednorazowych może prowadzić do bezpłodności.

Dla zainteresowanych:
Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.

Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.
Badania wykazały, że pieluchy jednorazowe pokryte wratwą plastiku, znacznie podnoszą temperaturę moszny w porównaniu do temperatury moszny chłopców używających pieluszek z materiału. Tempareatura jest kluczowa do prawidłowego rozwoju jąder i zdrowia spermy.

Badacze z zespołu monitorowali tempeaturę jąder 48 zdrowych chłopców, w tym pięciu wcześniaków, w wieku od urodzenia do 55 miesięcy, przy użyciu maleńkiej, nieinwazyjnej termalnej sondy. Obserwacja prowadzona była w dwóch 24 godzinnych etapach. Podczas jednego z etapów chłopcy mieli założone wielorazowe pieluszki z bawełny, podczas drugiego – jednorazowe typowe sztuczne pieluszki. Temperatura mierzona była podczas godzin aktywności i snu; a dla porównania mierzona była również temperatura odbytu.

Badanie wykazało, że temperatura moszny, z którą ściśle związana jest temperatura jąderek, jest podwyższona u chłopców noszących plastikowe pieluszki jednorazowe. Średnia różnica temperatury wahała się w granicach od 0,6 st C do 1,1st C (1,1st F i 2,0 st Farenheita).
Autorzy badania stwierdzili, że właściwości izolacyjne w pieluszkach jednorazowych uszkadzały, osłabiały naturalne możliwości mechanizmu chłodzenia a w 13 przypadkach badanych chłopców mechanizm chłodzenia całkowicie zawiódł.

U dorosłych mężczyzn , dowiedziono, że narażanie na wysokie temperatury jest w stanie obniżyć ilość produkowanej spermy. Bezpłodność u dorosłych mężczyzn może być kolejnym następstwem nie schodzenia się jąderek u chłopców w normalnym wieku, co z kolei uważa się za ściśle związane z podwyższoną temperaturą jąder. Autorzy badania doszli do wniosku, że długotrwale podniesiona temperatura moszny we wczesnym dzieciństwie może odgrywać ważną rolę i ma swoje następstwa w zdrowiu i funkcjonowaniu jąder, w konsekwencji prowadzi do bezpołodności u mężczyzn.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. May 2000. Publikowane w National Association of Diaper Services.
Tłumaczenie: Ewa Dumańska „Pieluszkarnia”

Awatar użytkownika
kwiatunio
4000 - letni staruszek

10 lut 2012, 11:07

witam

a co tu tka cisza dzisiaj :ico_szoking: :ico_olaboga:

u nas nocka nie najgorsza :ico_sorki: koło 1.30 młoda obudziła się z krzykiem ale po chwili przytulania zasnęła i po 30 minutach znów to samo ale później już było dobrze :ico_sorki: lekarka kazała mi przez kilka dni dawać czopki :ico_sorki: i chyba po niech się wyciszyła :ico_sorki:
byłam wczoraj na zebraniu w szkole u Julci i am same 5 i 6 ale gada na lekcjach :ico_szoking: normalnie nie mogłam uwierzyć :ico_haha_01:

co do adopcji to nie wiem czy byłabym wstanie zaadoptować :ico_wstydzioch: na to skalda się wiele czynników ale chyba najgorszym są ludzie na małych wioskach :ico_placzek:

szkieletorek

10 lut 2012, 13:16

szkieletorek, to w sumie niedużo masz tych pieluszek, ja myślałam o 10-15 materiałowych (+30 wkładów) i 2 otulaczach
Nie no coś ty .To bym wtedy majątek wydała bo te otulacze drogie są.
Nastronie ,,Pieluszkarnia,, jest telefon do miłej pani chyba Ewy i ona odpowiada na wszystkie pytanie jakie masz.Ja tez nie wiedziałam co wybrać i zadzwoniłam , bardzo mi dużo doradziła i odpowiedziała co do czego jak i gdzie.
u chłopców stosowanie pieluszek jednorazowych może prowadzić do bezpłodności.
Dla zainteresowanych:
Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.
No nie wiedziałam co prawda że pampersy maja takie działanie ale o tym by nie przegrzewać jąder to słyszałam.Przecież ciągle gadają by mężczyźni nie trzymali laptopów na kolanach
Tłumaczenie: Ewa Dumańska „Pieluszkarnia”
Czytałaś to na forum Pieluszkarni ??
Ja właśnie tam zamawiałam te pieluszki i na forum tez wiele ciekawych rzeczy znalazłam.
Tak też znalazłam kaszki dla dzieci eko i te mam zamiar kupować jak mała będzie mogła jeść.
Ja wybrałam ten rodzaj pieluszkowania z uwagi na cenę bo wierze że jest taniej i ekologie choć jakoś strasznie ekologiczna nie jestem ale nie chciałam dokładać śmieci.

P na stoku , my też już byłyśmy na spacerku ale byłam tylko 40 min bo wiatr jest i buzia mi zamarzała. Słoneczko ładnie świeci więc zza ona jest przyjemnie.
Mała straszna gaduła jest aż uszy puchną.Ale z drugiej strony śmieszne. Tylko jak ktoś w pokoju obok ją słyszy to może myśli że ona płacze.

Około 16 zbieramy się do domu.Tyle leniuchowania.Nie chce mi sie wracać.

nina0226
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

10 lut 2012, 13:18

Dzień dobry wszystkim. Malinka do mnie napisała, że z przeprowadzką nie wyszło, bo teść ich zrobił w balona. Chwilowo mieszkają u jej mamy, bo mieszkanie, które wynajmowali już wymówili. Liwka od tygodnia ma nebulizator bo ma problemy z oddechem, prawdopodobnie jest uczulona na roztocze i chwilami się dusi. Do tego Malinka myśli o tym, żeby przejść na zaoczną szkołę i pójść do pracy. Poza tym to wszystko ok. Liwka dalej raczkuje, czasami podnosi już pupkę do wstawania, przy kanapie już chwilę postoi. Prosiła, żeby was wszystkie pozdrowić.

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”