23 maja 2007, 16:56
Paulina moja dziewczynka w 21 tygodniu ważyła dokładnie 453g no a ty jesteś już w 22 więc mniej wiecej tak samo:)
Ula ja też stawiam że będzie dziewczynka:) trzymam kciuki aby było wszystko ok:)
Oto przepis na chlebek
CHLEBEK (1porcja)
5dkg drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka cukru
3 szkl. mąki pszennej
½ szkl. otrąb pszennych
1 łyżka ziarenek słonecznika (jak lubisz to trochę więcej możesz)
1 łyżka ziarenek dyni
możesz dać łyżkę sezamu (im większa różnorodność ziaren tym chlebek jest zdrowszy)
2 łyżki oleju lub oliwy
1 ½ szkl. ciepłej wody
Mąkę, Sól, cukier, olej, otręby, ziarna wsypać do miski, a na końcu wlać wodę rozrobioną z drożdżami. Wymieszać to wszystko (nie można używać metalowych łyżek) a na samym końcu posypać trochę mąki na sam wierzch ciasta, zamknąć wieko i zaturlać dynamicznie kilka razy tak aby ciasto odeszło od ścianek miski. Następnie odpowietrzyć i wstawić do ciepłej wody. Jak denko odskoczy poraz pierwszy można do ciasta dodać cebulkę zeszkloną, wystygniętą, przemieszać ponownie i odpowietrzyć. Ja ten proces odpowietrzania powtarzam 3 razy, bo ponoć im więcej tym chleb jest pulchniejszy.
Brytfankę (im krótsza tym lepiej bo chleb będzie wyższy) wyścielam papierem do pieczenia, a następnie smaruję jajkiem (roztrzepane białko+żółtko),można zamiast tego posypać jakimiś ziarnami albo posypać mąką pszenną. Piec ok. 50 min od chwili wsadzenia chleba do piekarnika w 180 stopniach (najlepiej z termoobiegiem), wsadzić chleb i dopiero włączyć kuchenkę (żeby on sobie jeszcze trochę podrósł). Pod koniec pieczenia jak widzę, że chleb się spieka to przełączam na pieczenie od dołu żeby się dopiekł od spodu.
Jak się upiecze to od razu wyciągam z brytfanki, zdejmuje papier i zakrywam ściereczką. Ten chleb się dosyć ciężko kroi, ale ja już wymyśliłam strategię, po prostu kładę go do góry nogami i zaczynam kroić kromki od tej miękkiej strony.
Noi do tego trzeba mieć tą specjalną miskę tupperware, dałam wam kiedyś link do tej miski.