bzium!!
no i jestem. bylam u lekarza rodzinnego zeby wysepic L4 do czwartku bo w piatek jak pojde rodzic to juz dostane urlop macierzynski

a tak bez tego L4 to musialabym wrocic do pracy na 4 dni a nie wyobrazam sobie ze moglabym tyle usiedziec przed komputerem. TT to calkiem co innego
Kocura_Bura jesli chodzi o zalatwienia to tak:
1/ po urodzeniu malenstwa mezulek musi isc do urzedu stanu cywilnego po akt urodzenia
2/ jak juz to bedzie to do urzedu miasta badz gminy idzie sie po PESEL tylko nie wiem jak dlugo sie na niego czeka
3/ jak juz bedzie PESEL to wypelnia sie i sklada papiery na becikowe w urzedzie mista, gminy lub osrodku pomocy spolecznej w zaleznosci kto w danej miejscowosci sie tym zajmuje. ja wiem ze u mnie jest tak ze jezeli papiery o becikowe zlozy sie do 15-go danego miesiaca to jeszcze w tym samym m-cu sa pieniazki na koncie
4/ jesli chodzi o dodatkowe 1000 zl to musisz sprawdzic czy u ciebie w miescie czy w gminie cos takiego jest. u mnie jest ale suma dochodow netto obojga rodzicow nie moze przekraczac jakiejs tam kwoty i wtedy mozesz dostac dodatkowe becikowe
5/ jesli jestes ubezpieczona ty i twoj mezuc np. w PZU to z tyt. urodzenia dziecka naleza ci sie pieniazki. u mnie to jest tak ze jak bede miala akt urodzenia to zanosze go do pracy do osoby ktora zajmuje sie ubezpieczeniem i tylko tyle
6/ aha w szpitalu zglaszasz do ktorej przychodni bedzie nalezalo dziecko i szpital powinien przeslac tam wszystkie informacje ale to sie jeszcze mozesz dopytac w szpitalu
7/ no i trzeba zalatwic w NFZ wpis dziecka do karty chipowej ale to nie wiem jak wiec wysle mezusia zeby to zalatwil
no i chyba to tyle.