małgorzatko ja żadnych patentów nie mam, ale mogę się podzielic moimi z Jagą sposobami spędzania razem czasu
![:-)](./images/smilies/001.gif)
Generalnie mamy go dla siebie mało, wiec staram sie wykorzystac go jak najlepiej
Przede wszystkim - nasladownictwo - Jaga uwielbia mnie naśladowac, więc - razem robimy gimnstyke, podnosimy nóżki, robimy rowerki, gotujemy razem, odkurzamy, zamiatamy....Jaga wszystko robi równo ze mną i sprawia Jej to ogoromną frajdę
![:-D](./images/smilies/002.gif)
Ja przy okazji ogarniam swoje obowiązki
Poza tym staram sie zapewniac Małej dużą ilość bodźców i jak najczęstszy kontakt z rówieśnikami - a to uczy ją najwięcej
Dlatego chodzimy razem na basen (świetnie rozwija koordynację), chodzimy do "świata dziecka", gdzie Jaga turla sie w piłeczkach, biega po torach przeszkód i poznaje inne dzieci, a od piątku zaczynami regularne zajecia z tzw. rytmiki
![n :ico_haha_02:](./images/smilies/xx_haha_02.gif)
mam nadzieję, ze tam podpatrze kilka zabaw ruchowych, bo grupa wiekowa ma być do 2 latek
Póki co bawimy się w chowanego i ganianego, bo inne Jagi nie interesują...nie ta umiejętność skupiania uwagi
poza tym mnóstwo czytamy, klocki układamy (Jaga bardziej burzyć woli...
![n :ico_oczko:](./images/smilies/xx_oczko.gif)
), mamy zabawki edukacyjne na zasadzie wkładania, wyciągania, przemieszczania, itd...
Myślę, że nasze dzieci sa tak ciekawe swiata, że czasami wystarczy za dzieckiem podążyć i go posłuchać, włączyć do tego co same robimy albo dac czasem bardziej odpocząć i pozwolić zadziałać wyobraźni
Jaga czasami dużo lepiej się bawi mając jedna łyżkę i jedną miseczkę wymyślając sobie zabawy, karmiąc po swojemu lalki itd., niż gdy sama jej czas umilam
A jak wrócę z zajęć rytmicznych (sa jutro) i z ang. dla maluszków - dam Wam znac jakie tam mają patenty na rozwój malców
[ Dodano: 2008-04-24, 13:33 ]
Swoja drogą
małgorzatka pełna podziwu jestem, ze na ostatnich nogach, przed samym rozwiązaniem jeszcze tyle determinacji do rozwoju synkowej motoryki w Tobie
![n :ico_brawa_01:](./images/smilies/xx_brawa_01.gif)