ja też sama robie pizze
cisto:
mąka przenna
szczypta soli do smaku
drożdże rozpuszczone w wodzie (tak około pół kubka ciepłej wody , a drożdże w zalezności od tego jakie robie ciasto czy bedzie na cieńkim czy na grubym ciescie - czyli w zalezności ile mąki, jesli prawie kg bo troche trzeba se zostawić mąki na podsypywanie zeby sie ciasto nie przyklejało to daje około połowe kostki a jak to cieńkie ciasto to tak mniej wiecej 1/3 kostki, no i do cieńkiego ciasta daje około pół kilo mąki, ja robie na blaszce z pieca takiej kwadratowej
)
olej 2 -3 łyżki
mieszam mikserem wszystko w misce bo tak szybciej połączyć składniki, później wylewam mase na blat i ugniatam podsypując mąką aż ciasto bedzie jednolite około 5 minut, później wałkuję odpowiedni kształt i na blache(odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce , przykrywam ciasto aby ciepło nie uciekało bo ja stawiam przewaznie na nagrzewajacym sie piecu) jak ciasto urośnie - smaruję wierzch koncentratem pomidorowym, układam składniki (pieczarki , szynka, pomidory, papryka, kukurydza itp )- jak kto lubi, posypuję oregano, przyprawą do pizzy i czerwoną papryką słodką /ostra - do wyboru no i wsadzam do pieca na maxymalnie dostepną temperaturę na 15 minut i gotowe, czas przygotowania mniej niż godzina
(około 45-50 minut zależy od wprawy
)
[ Dodano: 19-11-2011, 17:15 ]
a żeby nie było przepis dostałam od mojej dobrej kolezanki z naszego forum
kocurabura pizza wychodzi naprawde super -nie trzeba umiec gotować