no to chyba wkleje następne 2 przepisy
łatwe, choć trochę wiecej z nimi roboty, ale za to pyyyyszne
[ Dodano: 13-01-2012, 10:09 ]
SZARLOTKA Z RÓŻOWĄ PIANKĄ
Ciasto:
500g mąki
250 g margaryny
5 zółtek
2 łyzki cukru
cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1-1,5 kg jabłek (wybieram małe)
cynamon
1 budyń śmietankowy
1/2 l mleka
Piana:
5 białek
1 szkl cukru
1 czerwony kisiel (90g)
Ciasto posiekać - jest sypkie (ja wszystko mikserem). 2/3 wsypać na blaszke wyłożona papierem. Na to ułożyć połówki jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych) brzuszkami do góry, posypać cynamonem.
Ugotować budyń, wylać na jabłka. Ubic bialka, wsypać cukier, potem dodać kisiel. Piane wyłożyć na ciasto. Całosć posypać pozostała 1/3 ciasta.
Piec 50-60 min w 170-180 stopniach
PLEŚNIAK
400g mąki
6 zółtek (a bialka na pianę)
1 margaryna
2,5 łyzeczki proszku do pieczenia
aromat
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać trochę kakao. Kule ciasta wsadzić na 1/2 godz do lodówki. Twarde ciasto ścieramy na tarce na blaszke.
Warstwy:
1) biała + owoce, powidła, orzechy, rodzynki (co mamy)
2) ciemna + owoce, powidła, orzechy, rodzynki
3) piana z bialek (nie ścieramy
)
4) jasna
Piec ok 40 - 50 min w 180 stopniach. Po wierzchu polać polewą.