Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

12 sty 2012, 16:56

ja za 15 min wyjmuje zebre, chociaz patyczek mam juz suchy
jak masz patyczek suchy to wyciągaj ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej.
ciasto z octem
octu nie czuć w cieście
super, tylko, ze u nas nie kupie sera, bo w Niemczach nie ma
Sejanko, jak to nie ma białego sera?

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

12 sty 2012, 18:01

jak masz patyczek suchy to wyciągaj ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej.
wyciagnelam wczesniej, bylo juz takie ladne, patyczek suchy i mi opadlo :ico_zly: :ico_zly: chyba powinno jednak jeszcze dluzej posiedziec, bo wyglada jak zakalec mimo suchego patyczka :ico_zly: :ico_zly:
Sejanko, jak to nie ma białego sera?
twarogu w niemczech nie ma, chyba, ze w polskim, albo ruskim sklepie. Nie ma twarogu ani w kostce ani wiaderkowego... mascarpone jest, ale twarodu nie ma :ico_zly:

znalazlkam sklep internetowy z polskimi produktami... moze bedzie twarog :ico_sorki: :ico_sorki:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

12 sty 2012, 18:41

bo wyglada jak zakalec mimo suchego patyczka
a smakuje jak zakalec?

mal
Wodzu
Wodzu
Posty: 17507
Rejestracja: 06 mar 2007, 13:33

12 sty 2012, 21:43

warogu w niemczech nie ma, c
żartujesz ?
to chociaż czegoś nie ma za granicą :ico_haha_01:

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

13 sty 2012, 09:15

żartujesz ?
nie... jest tylko quark, ale to juz nie to samo...
znalazlam sklep internetowy, ktory polskie produkty wysyla na terenie niemiec, wiec chyba sobie zamowie :ico_sorki:, bo kubusie tam tez maja i zrobilabym 2 raz shreka :ico_oczko:
pozatym juz napisalam do kolezanki, ktora jutro wraca, zeby mi ze 4 kostki twarogu przywiozla to zrobie w przyszlym tyg sernik :ico_oczko:
a smakuje jak zakalec?
a jak smakuje zakalec??
takie troche mokre sie wydaje i jest taki ciemniejszy pasek od spodu... Widocznie za szybko wyjelam...

Teraz sie usmiejecie, faceci to maja pojecie o pieczeniu ciast :ico_haha_01: :ico_haha_01:
Mowie P., ze ciasto mi opadlo, a on na to, ze dalam za malo drozdzy :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01: a ja do niego, ze sie nie daje drozdzy, drozdze tylko do drozdzowego. To on do mnie, ze jak to ciasto ma urosnac skoro drozdzy nie ma :ico_puknij: to ja mu tlumacze o jajku, mace, cukrze.. A on do mnie, ze jego mama to zawsze dodawala drozdze do ciasta :ico_olaboga: az musialam zadzwonic do tesciowej o potwierdzenie mojej wersji, bo P. sie ostro przy tym upieral, ze do kazdego ciasta musza byc drozdze :ico_smiechbig: No i troche sie zdziwil jak sie okazalo, ze jednak jest tak jak ja mowie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

lilo

13 sty 2012, 09:22

NowaSejana, to cię wzięło na pieczenie :ico_oczko: :ico_brawa_01:
a jak smakuje zakalec??
Gumowate takie ciasto jest :ico_oczko:

A mężczyznę uświadom, że jest jeszcze proszek do pieczenia czy soda która daje podobny efekt do drożdży :ico_oczko:

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

13 sty 2012, 09:55

Gumowate takie ciasto jest :ico_oczko:
to ja mam wlasnie takie :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

13 sty 2012, 10:01

to ja mam wlasnie takie
oj tak mi przykro Sejanko, teraz tylko się nie zniechęcaj do pieczenia....

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

13 sty 2012, 11:04

j tak mi przykro Sejanko, teraz tylko się nie zniechęcaj do pieczenia....
nie, nie... nastepnym razem dluzej posiedzi w piekarniku :-D

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

13 sty 2012, 11:07

no to chyba wkleje następne 2 przepisy :-D łatwe, choć trochę wiecej z nimi roboty, ale za to pyyyyszne


[ Dodano: 13-01-2012, 10:09 ]
SZARLOTKA Z RÓŻOWĄ PIANKĄ

Ciasto:
500g mąki
250 g margaryny
5 zółtek
2 łyzki cukru
cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia

1-1,5 kg jabłek (wybieram małe)
cynamon
1 budyń śmietankowy
1/2 l mleka

Piana:
5 białek
1 szkl cukru
1 czerwony kisiel (90g)

Ciasto posiekać - jest sypkie (ja wszystko mikserem). 2/3 wsypać na blaszke wyłożona papierem. Na to ułożyć połówki jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych) brzuszkami do góry, posypać cynamonem.
Ugotować budyń, wylać na jabłka. Ubic bialka, wsypać cukier, potem dodać kisiel. Piane wyłożyć na ciasto. Całosć posypać pozostała 1/3 ciasta.
Piec 50-60 min w 170-180 stopniach


Obrazek



PLEŚNIAK

400g mąki
6 zółtek (a bialka na pianę)
1 margaryna
2,5 łyzeczki proszku do pieczenia
aromat

Zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać trochę kakao. Kule ciasta wsadzić na 1/2 godz do lodówki. Twarde ciasto ścieramy na tarce na blaszke.
Warstwy:
1) biała + owoce, powidła, orzechy, rodzynki (co mamy)
2) ciemna + owoce, powidła, orzechy, rodzynki
3) piana z bialek (nie ścieramy :-D )
4) jasna

Piec ok 40 - 50 min w 180 stopniach. Po wierzchu polać polewą.


Obrazek

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość