Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"
Składniki:
400 g rabarbaru
2 jajka
150 ml cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
150 ml mąki pszennej (około 100 g - mi wyszło ok. 3/4 szklanki)
50 g zimnego masła, z lodówki
cukier perłowy lub demerara, do posypania (dałam zwykły)
Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Już wiem, ze będzie tez pyszne z porzeczkami
[ Dodano: 13-05-2012, 11:55 ]
Własnie sie robi takie samo tylko z wiśniami (rozmrozonymi i dobrze osaczonymi na sitku), poniewaz to rabarbarowe zniknęło w błyskawicznym tempie
[ Dodano: 13-05-2012, 13:11 ]
chciałam tylko powiedziec, ze pyyyycha. Zjadłam już dwa kawałki