21 kwie 2007, 11:19
Cześć dziewczynki, ale mnie długo tutaj nie było, trochę się nazbierało tych postów:) Wczoraj stuknęło mi równe 20 tygodni, równy półmetek i tak się złożyło że miałam wczoraj imprezkę. Zaprosiłam koleżanki z pracy i tak sobie plotkowałyśmy przyszły o 17 a wyszły o 23, już nas tyłki od siedzenia bolały, dostałam od nich prezencik- tunikę ciążową, ale jest jeszcze na mnie za duża:) Wszystkie są młodymi matkami, oj nasłuchałam się:) o porodach, o połogu itd. Było miło, ale stwierdziłam że nie nadaję się na takie imprezki, całe 2 dni przygotowań, w jeden dzień sprzątałam a w drugi dzień przygotowywałam jedzonko. Mój mąż nie mógł mi pomóc, więc musiałam sama. Wczoraj, po imprezie jak poszłam do łazienki się umyć, spostrzgłam że moje kostki znikły, tzn, nogi spuchły, od zmęczenia.
Byłam u gina w czwartek, wszystko jest dobrze, cytologia wyszła ok, badania krwi troszkę gorzej niż ostatnio ale nadal w normie, badania moczu ok. Mam termin dopiero na 21 maja, bo moja lekarka ma urlop, ale jakby się coś działo to mam pisać smsy(pewnie wyjeżdża za granicę), mam zrobić na następny raz toxoplazmozę, wyszło mi że już chorowałam, ale lekarka wyjaśniła mi że te osoby które chorowały, mają w sobie jakieś cysty (bezpieczne dla zdrowia) w środku tych cyst znajdują się te bakterie, bardzo rzadko zdarza się, że rosnąca macica może uwolnić te bakterie, i wtedy trzeba brać antybiotyk. Dlatego te osoby które chorowały, też powinny robić badania co trzy miesiące dla bezpieczeństwa. Moja lekarka jest uznawana za jedną z lepszych jest już starsza i doświadczona więc jej ufam. Kolejne badanie to takie co się pije glukozę, ble ble, ponoś słodko-niedobra substancja:( Znów słuchałam serduszka , to tak wspaniały dźwięk, teraz już tak wyraźnie słychać, piękna chwila:)
W piątek idziemy na USG, i może dowiemy się kogo noszę w brzuszku.
eSKa, te twoje skurcze to napewno brak magnezu, bo rozmawiałam o tym z moją lekarką, kup sobie MAGNE B6 i spokojnie możesz 3 razy dziennie łykać po jednej, ja sobie kupiłam bo też miałam problemy z lewą nogą, ale u mie okazało się że to mięśnie mnie bolą, bo albo nadwyrężyłam albo był jakiś ucisk na kręgosłup.
USG normalnie powinno się robić po 20 tyg, ale wcześniej też się nic nie stanie, a płeć już można określić w 13 tyg.
Ja mam termin na 7.IX ale jeśli to prawda że gdy dodamy 20 tyg do tyg kiedy poczułam pierwsze ruchy to wyjdzie nam termin porodu to powinnam urodzić w 37 tyg i to będzie sierpień.
No dziewczynki, najwyższy czas znów zmierzyć brzuszki ja mam 99cm, 20 tydzień
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, 15:57 przez
gosiaperelka, łącznie zmieniany 1 raz.